Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem
Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem

Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem

Ta pizza jest świetnym zamiennikiem pizzy mięsnej. Tę klasyczną pizzę można znaleźć w większości włoskich pizzerii, ponieważ tuńczyk w puszce jest wygodnym składnikiem, który można używać przez cały rok. W jej skład wchodzą: sos pomidorowy, mozzarella oraz tuńczyk. Niektóre warianty tej odmiany pizzy wymagają dodania takich składników, jak cebula, oliwki, pomidorki koktajlowe, cukinia, gorgonzola, karczochy lub bakłażany.

Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

170

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę al tonno do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szczypta soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy al tonno
  • 2 kulki sera mozzarella

  • 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała)

  • 3 puszki białego tuńczyka w oliwie z oliwek (ok. 75 g po osączeniu)

  • 125 g zielonych oliwek odsączonych z zalewy

  • 50 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy al tonno
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Cebule obieramy. Pół cebuli kroimy w cienkie krążki.
  • Tuńczyka, ser mozzarella i oliwki odsączamy.
  • Mozzarellę kroimy w cieniutkie plastry i rozkładamy równo na placku pizzy.
  • Następnie równomiernie rozkładamy tuńczyka, oliwki przekrojone na pół (wzdłuż) oraz krążki lub pióra cebuli.
  • Opcjonalnie możemy dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
  • Piekarnik należy rozgrzać do 200C (piekarnik z termoobiegiem). Wkładamy pizzę na 15 minut bądź do czasu uzyskania satysfakcjonującego zarumienienia.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Pizza Tonno – klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Jest to aromatyczne, apetyczne oraz prawdziwe włoskie danie. Charakterystyczną cechą jest sos, którym smarujemy tą pizzę. Wykonuje się go w prosty sposób. Cebulę pokrojoną w kostkę mieszamy z czosnkiem i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy do tego przetarte pomidory i wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu przez 6-8 min, a następnie studzimy. Na ciasto nakładamy cienką warstwę tego sosu, kładziemy na to mozzarellę, następnie tuńczyka, oliwki i krążki cebuli i wrzucamy do piekarnika. Jest to pizza na bazie cienkiego ciasta, a tuńczyk występuje w puszce, najczęściej e sosie własnym, rzadziej w oleju. Nigdy nie występuje on surowy. Najsmaczniejsza jest taka gorąca, prosto z piekarnika. Dzięki temu, że w pizzy zawarty jest tuńczyk dostarczamy organizmowi witaminy A, E i D oraz kwasy omega-3, których brakuje w diecie większości Polaków. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka oraz witaminy PP.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image