Ta pizza jest świetnym zamiennikiem pizzy mięsnej. Tę klasyczną pizzę można znaleźć w większości włoskich pizzerii, ponieważ tuńczyk w puszce jest wygodnym składnikiem, który można używać przez cały rok. W jej skład wchodzą: sos pomidorowy, mozzarella oraz tuńczyk. Niektóre warianty tej odmiany pizzy wymagają dodania takich składników, jak cebula, oliwki, pomidorki koktajlowe, cukinia, gorgonzola, karczochy lub bakłażany.
Pizza Tonno – klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Jest to aromatyczne, apetyczne oraz prawdziwe włoskie danie. Charakterystyczną cechą jest sos, którym smarujemy tą pizzę. Wykonuje się go w prosty sposób. Cebulę pokrojoną w kostkę mieszamy z czosnkiem i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy do tego przetarte pomidory i wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu przez 6-8 min, a następnie studzimy. Na ciasto nakładamy cienką warstwę tego sosu, kładziemy na to mozzarellę, następnie tuńczyka, oliwki i krążki cebuli i wrzucamy do piekarnika. Jest to pizza na bazie cienkiego ciasta, a tuńczyk występuje w puszce, najczęściej e sosie własnym, rzadziej w oleju. Nigdy nie występuje on surowy. Najsmaczniejsza jest taka gorąca, prosto z piekarnika. Dzięki temu, że w pizzy zawarty jest tuńczyk dostarczamy organizmowi witaminy A, E i D oraz kwasy omega-3, których brakuje w diecie większości Polaków. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka oraz witaminy PP.