Przepis | Strona główna | Kuchnia Tajska | Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem

Kuchnia azjatycka cieszy się coraz większą popularnością. Kojarzymy ją głównie z potrawami kuchni chińskiej, koreańskiej czy japońskiej warto jednak przyjrzeć się także potrawom przygotowywanym i spożywanym w Tajlandii. To piękny kraj ze wspaniałą kulturą, niezwykłymi zabytkami i pysznym jedzeniem.

Chętnie spożywa się tam owoce morza oraz potrawy na bazie mleczka kokosowego oraz takie z dodatkiem imbiru. Charakterystyczna jest szczególnie zupa tajska, którą z łatwością ugotujemy we własnej kuchni. Możemy ją przyrządzić na kilka sposobów – z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym, trawą cytrynową, curry i makaronem ryżowym.

Składniki można modyfikować według własnego uznania i smaku. Propozycja zupy z kurczakiem skierowana jest przede wszystkim do osób niespecjalnie lubiących krewetki. Zupa ta jest bardzo rozgrzewająca i wyrazista w smaku – to za sprawą czosnku, imbiru i curry. Również mleczko kokosowe i kolendra wzbogacą doznania smakowe. Znajdujemy tutaj przekrój smaków i aromatów z całej Tajlandii.

Zupa tajska z kurczakiem

4 z 46 głosów
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: TajskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Kuchnia azjatycka cieszy się coraz większą popularnością. Kojarzymy ją głównie z potrawami kuchni chińskiej, koreańskiej czy japońskie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 piersi z kurczaka

  • 100 g 100 makaronu ryżowego

  • 4 ząbki 4 czosnku

  • 1 1 pomidor

  • 3 cm 3 imbiru

  • 2 2 marchewki

  • 1 1 cebula

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 1 puszka mleka kokosowego

  • sos sojowy

  • 1 łyżka 1 curry (sproszkowane lub w postaci czerwonej pasty)

  • kolendra (można zastąpić pietruszką)

  • sok z połowy cytryn

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Imbir i czosnek siekamy a następnie rozcieramy wraz z odrobiną soli. Wrzucamy do garnka, na którym wcześniej rozgrzewamy olej. Mieszamy.
  • Cebulę siekamy, marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy około trzech minut co chwilę mieszając.
  • Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i smażymy kolejne dwie minuty.
  • Doprawiamy curry, mieszamy, zalewamy wodą do wysokości 3/4 garnka i gotujemy około dziesięciu minut.
  • Mięso kroimy w kawałki a pomidora obieramy ze skórki. Dodajemy do zupy kurczaka i wlewamy mleczko kokosowe. Ścieramy pomidora i wrzucamy do zupy.
  • Całość mieszamy i doprawiamy do smaku sosem sojowym i solą.
  • Gotujemy jeszcze przez trzy minuty po czym dorzucamy makaron ryżowy i kolendrę (lub posiekaną natkę pietruszki) i dalej gotujemy kolejne trzy minuty.
  • Czekamy dziesięć minut, całość dokładnie mieszamy i możemy podawać. Smacznego!

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Fantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*