Dowiedz się interesujących faktów na temat zdrowych otrębów żytnich. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na organizm człowieka. Już po krótkim czasie zauważysz poprawę pracy układu pokarmowego. Sprawdź, dlaczego otręby żytnie są tak popularne!
1. W jaki sposób powstają otręby żytnie?
Otręby żytnie to produkt uboczny, który powstaje w wyniku przemiału zbóż. Opakowania, które tak często możemy znaleźć na sklepowych półkach, zawierają łupiny nasion, które są bogate w przeróżne składniki odżywcze. To, co kiedyś było uważane za odpad, dziś chętnie dodajemy do jogurtów i pieczywa.
2. Najbardziej wartościowy element zboża?
Tak, otręby żytnie, chociaż nie prezentują się okazale, są niebywale zdrowe. To najlepsza i najbogatsza w witaminy i cenne składniki część zboża. Wszystko to, jest potrzebne dla organizmu człowieka, może mieć zbawienny wpływ na układ pokarmowy.
3. Otręby żytnie a zawartość włókna pokarmowego.
Dlaczego otręby żytnie uważane są przez ekspertów za tak wartościowe? Wszystko przez bardzo wysoką zawartość włókna pokarmowego. To nierozpuszczalny błonnik, jak działa? Po spożyciu otrębów żytnich, jego część wchłania wodę, po czym idzie przez cały układ pokarmowy, gdzie czyści go z zalegających resztek.
4. Otręby żytnie i liczne zalety ich spożywania
Regularne spożywanie tego typu produktów znacznie obniża ryzyko nowotworów! Dodatkowo pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega rozwojowi nadwagi oraz otyłości, zarówno wśród młodzieży, osób dorosłych, jak i ludzi starszych. Dzięki temu, że otręby żytnie są pełne błonnika, wypełniają żołądek i sycą na dłużej.
5. Pełne witamin i minerałów otręby żytnie
Otręby żytnie są pełne witamin i minerałów! Jakich? Znajdziesz w nich masę fosforu, żelaza, miedzi, cynku oraz selenu. Warto wspomnieć, że znajdują się w nich także pokłady witamin z grupy B.
6. Pomocne dla Twojego organizmu
Wszystkie składniki i minerały zawarte w otrębach nie tylko wspomagają odchudzanie. Osoby o perfekcyjnej sylwetce nadal powinny je spożywać. Pomagają w utrzymywaniu właściwego poziomu glukozy we krwi, obniżają ciśnienie i wpływają na wzmocnienie się ścianek naczyń krwionośnych w całym organizmie.
7. Nie dla każdego!
Otrębów żytnich nie powinny spożywać osoby z refluksem, stanami zapalnymi jelit oraz z osteoporozą. Wszystko przez to, że mają wysoką zawartość kwasu foliowego, utrudniającego wchłanianie niektórych składników.
8. Czy można jeść za dużo błonnika?
Ależ oczywiście! Zbyt duża ilość spożywanych otrębów żytnich wiąże się z bólami brzucha i wzdęciami. Co za dużo, to niezdrowo!
9. Pomysł na deser dla niejadków
Jeżeli nie przepadasz za otrębami, lecz chcesz zacząć je spożywać, możesz dodać kilka łyżek do babeczek lub chleba. W ten sposób nawet ich nie poczujesz, ale Twój organizm Ci podziękuje. Pyszne otręby żytnie znajdziesz tutaj https://sklep-ekohillar.pl/-ZYTNIE-c49
10. Ile otrębów żytnich spożywać każdego dnia?
Optymalna ilość to około 2 do 3 łyżek dziennie. To aż ⅓ dziennego zapotrzebowania na błonnik!