Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Żytnie placuszki z jabłkami i truskawkami
Żytnie placuszki z jabłkami i truskawkami

Żytnie placuszki z jabłkami i truskawkami

Żytnie placuszki z jabłkami i truskawkami to idealne połączenie smaków. Puszystość i naturalna słodycz sprawia, że każdy się w nich zakocha. Płatki pełnoziarniste wraz z mąką żytnią świetnie się uzupełniają. Jabłka i truskawki to bardzo wdzięczne owoce, gdyż są pyszne i mało kaloryczne. Jest to szczególnie ważne dla osób, które szukają połączenia smacznego ze zdrowym. Te mini naleśniczki to modne śniadanie w stylu fit.

Żytnie naleśniczki z truskawką i jabłkiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NaleśnikiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Żytnie placuszki na mące żytniej, z pełnoziarnistymi płatkami żytnimi. Zdrowe i sycące śniadanie z owocami.

Składniki:

  • PLACUSZKI PEŁNOZIARNISTE
  • 3 duże jabłka

  • 8 truskawek

  • 70 g płatków pełnoziarnistych żytnich

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g mąki żytniej

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 2 łyżki miodu

  • olej do smażenia

  • DODATKI
  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 1/2 jabłka

  • 5 truskawek

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania:

  • Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Jabłka razem z truskawkami i 50 g płatków pełnoziarnistych żytnich blendujemy, tak aby powstała nam jednolita masa.
  • Następnie dodajemy po kolei mąkę żytnią, proszek do pieczenia, 20 g płatków pełnoziarnistych żytnich, jajka, miód, jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut, aby nam się dobrze składniki połączyły.
  • Małą patelnię wstawiamy na mały ogień. Wlewamy 1 łyżkę oleju i podgrzewamy chwilę. Następnie nakładamy cienką warstwę masy i rozsmarowujemy ją na powierzchni patelni. Pieczemy z każdej strony do momentu zarumienienia się ciasta. Ważne aby masa nie była zbyt gruba, ponieważ wtedy naleśniczki w środku pozostaną surowe.
  • Po usmażeniu wszystkich placuszków, dekorujemy dekorujemy je według uznania. U mnie na każdy talerz daję łyżeczkę jogurtu naturalnego oraz cząstki jabłka i truskawek. Całość posypuje cukrem pudrem. 

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*