Przepis | Strona główna | Blog | 10 sposobów na tanie i szybkie obiady
10 sposobów na tanie i szybkie obiady

10 sposobów na tanie i szybkie obiady

Tradycyjna, polska kuchnia jest bardzo tania. Nic dziwnego, wywodzi się z przepisów na dania jadane przez chłopów-rolników, którzy do perfekcji opanowali życie w zgodzie z naturą i jadanie dokładnie tego, co urosło na ich ziemi. Pierogi, siekana kapusta, placki, ciasta to dania, które nie generują kosztów. Co z tego, jeśli na ich przygotowanie potrzebny jest czas, a tego mamy po prostu za mało. Jak gotować tanio i nie tracić przy tym godzin na prace kuchenne?

10 sposobów na tanie i szybkie obiady

1. Zaplanuj obiad

To podstawa dobrego zarządzania, najłatwiej jest po prostu mieć wszystko zaplanowane i to poczynając od zadań zawodowych przez zwykłe gotowanie. Zacznij od przygotowania tygodniowego jadłospisu, uwzględniając dania lubiane przez wszystkich członków rodziny.

2. Na zakupy z listą

Masz dobry plan? Teraz tylko go zrealizuj. Proste, zakupy z listą to efektywna metoda, a przede wszystkim szybka. Nie snujesz się godzinami po sklepie, a tylko sięgasz po konkretne półki po określone produkty. Przeciwnicy tego systemu twierdzą, że wydajemy wówczas zbyt dużo, bo nie korzystamy z promocji. Nie myśl w ten sposób. Sieci sklepowe mają wszystko zaplanowane jeszcze lepiej niż my i jeśli decydują się na sprzedanie konkretnego produktu w niższej cenie, zapewne produkt towarzyszący czy uzupełniający będzie z kolei w cenie nieco wyższej,

3. Przerzuć się na wegetarianizm

My, Polacy jesteśmy przywiązani do jedzenia mięsa. Zapewne to relikt czasów, gdy było ono luksusem dostępnym na kartki. W wielu domach obiad bez mięsa uznawany jest za biedny, słaby, po prostu niepełny posiłek. Nikt nie namawia cię do przejścia na wegetarianizm, ale ograniczenie mięsa w diecie jest po prostu zdrowe, tanie i znacząco przyspiesza np. przygotowanie wszelkiego rodzaju zup.

4. Sezonowość produktów

Sięgaj do korzeni i zastanów się, jak radzono sobie, gdy nie było lodówek, zamrażarek i rozbudowanej logistyki transportu. Jadano to, co akurat było. Dostosowanie swoich dań do produktów dostępnych sezonowo to przede wszystkim działanie zdrowe, wspierające lokalnych rzemieślników, ale co najważniejsze zdecydowanie tańsze gotowanie.

5. Wykorzystywanie wszystkiego

Zero west, czyli modne ostatnio niewyrzucanie niczego, co jeszcze może się przydać to nic innego, jak zastosowanie w praktyce zasad, które świetnie znały nasze babki i prababki. Tylko one nie maiły na to tak szumnego nazewnictwa i nie krzyczały przy tym głośno o ochronie środowiska, a po prostu szanowały swoje pieniądze i ciężką pracę, która była potrzebna, by pozyskać jakąkolwiek roślinę. Naucz się tego szacunku i zanim wyrzucisz cokolwiek, dwa razy pomyśl, do czego można użyć resztek.

6. Wekowanie jedzenia

To idealna metoda na przechowywanie gotowych dań, a nawet tego, co zostało z obiadu. Nic prostszego, resztki mięsa w sosie czy zupy wkładamy do czystego słoika, porządnie zakręcamy i wkładamy na pół godziny do piekarnika. W dniu, gdy absolutnie nie mamy czasu, dokupujemy gotową surówkę i odkręcamy słoik.

7. Mrożenie jedzenia

Lista produktów, których nie można mrozić, jest naprawdę bardzo krótka. Dla ciebie najważniejszą informacją jest jednak ta, że mrozić można gotowe dania. Jeśli jeden dzień w miesiącu poświecisz na przygotowanie pracochłonnego dania: gołąbków, krokietów czy pierogów, nie zapominaj, że warto zrobić ich na tyle dużo, aby po porcjować i zamrozić.

8. Dania jednogarnkowe

Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że praktycznie każde danie można przygotować tylko w jednym garnku czy naczyniu żaroodpornym. Co więcej, wykorzystanie nowoczesnych rozwiązań oferowanych przez producentów: szybkowarów, naczyń czy piekarników pozwalających na jednoczesne przygotowanie dwóch potrwa to znaczące oszczędności energii. Nauczmy się czytać instrukcję.

9. Jedzenie mrożonek

Nie masz pojęcia o gotowaniu? Nie martw się, producenci żywności zadbali o ciebie, komponując całe dania w postaci mrożonek. To idealna sprawa, jeśli chcesz w ciągu piętnastu minut podać rodzinie gorącą i zdrową zupę. Nie zapominaj tylko, że mowa tu o mrożonkach, a nie gotowych daniach w proszku.

10. Obiady na zimno

Klimat się zmienia i po prostu jest coraz cieplej. Zacznij przeglądać jadłospisy mieszkańców krajów południowych, inspiruj się i nie gotuj. Proste, jest liczna grupa dan, które pysznie smakują na zimno. Nie tylko nie tracisz czasu na gotowanie, ale też nie marnujesz energii.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*