Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasteczka dalgona. Ciastka ze Squid Game
Ciasteczka dalgona. Ciastka ze Squid Game

Ciasteczka dalgona. Ciastka ze Squid Game

Świat wprost oszalał na punkcie “Squid Game”. Ten południowokoreański serial opowiada o przygodach zadłużonych ludzi, którzy – chcąc poprawić swoją sytuację finansową – przyjmują tajemnicze zaproszenie i uczestniczą w serii gier przeznaczonych dla dzieci. Główną nagrodą są miliardy wonów. Choć serial można obejrzeć na Netflixie dopiero od połowy września, już wiadomo, że jest on największym hitem tej platformy, a wielu miłośników kina już czeka na drugi sezon.

W jednym z odcinków uwagę widzów przykuły ciasteczka wykorzystane w grze pt. “Plaster miodu”. Ciastka te są jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków w Korei Południowej. Cieszyły się zawsze olbrzymim zainteresowaniem, ponieważ są tanie, a także łatwo dostępne. Nazywają się dalgona. Wielu internautów zastanawia się nad tym, gdzie można je kupić lub w jaki sposób przyrządzić samemu. Dobra wiadomość: nie trzeba w tym celu wyjeżdżać do Korei bowiem ciastka dalgona przygotujemy we własnej kuchni. Wykorzystamy w tym celu dwa proste składniki oraz foremki: w serialu ciastka miały kształt kółek, trójkątów, gwiazdek i parasolek. Możemy odwzorować te kształty lub wybrać inne. Gdy już przygotujemy ciastka, możemy usiąść wygodnie na kanapie i obejrzeć kolejny odcinek ulubionego serialu.

Ogromną zaletą ciasteczek dalgona jest prostota ich wykonania oraz fakt, że przygotujemy je z zaledwie dwóch składników.

Ciasteczka dalgona. Ciastka ze Squid Game

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: KoreańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Ciastka dalgona, popularna koreańska słodka przekąska, która stała się światowym hitem dzięki serialowi Squid Game. Zobacz przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Składniki na ciasteczka dalgona
  • 5 łyżek 5 cukru

  • 1 łyżeczka 1 sody oczyszczonej

  • Akcesoria kuchenne
  • mały rondel z grubym dnem

  • garnek z płaskim dnem

  • folia spożywcza

  • foremki do ciast o różnych kształtach

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciastek zaczynamy od rozpuszczenia cukru w rondelku postawionym na małym ogniu.
  • Gdy cukier skarmelizuje się i przybierze złoty kolor, wsypujemy sodę i zaczynamy szybko mieszać.
  • Po chwili masa powinna zacząć wyrastać. Gdy wyrośnie, przekładamy ją na blat wyłożony wcześniej folią.
  • Kładziemy na ciastko garnek z płaskim dnem aby równo rozpłaszczyć.
  • Masę rozkładamy płasko i przykrywamy jeszcze jedną warstwą folii.
  • Przy użyciu foremek do ciasta odciskamy różne kształty. Czekamy do ostygnięcia masy i wówczas zdejmujemy folię.
  • Gotowe ciasteczka możemy podać w całości lub wykroić. Smacznego!

Uwagi:

  • Bardzo ważna jest ilość sody w stosunku do cukru. W Korei przyjęło się, że jest to 1,5 łyżki stołowej (tbsp.) cukru na 1/16 łyżki stołowej (tbsp.) Jest to dziwny przelicznik. Łatwiej przeliczyć to jako 1:24 czyli np. 1g sody na 24g cukru albo 1 łyżeczka sody na 24 łyżeczki cukru albo tak jak w przepisie 1 łyżeczka sody na 5 łyżek cukru

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*