Przepis | Strona główna | Blog | 20 produktów wspomagających utratę wagi
20 produktów wspomagających utratę wagi

20 produktów wspomagających utratę wagi

Sekretem utraty wagi nie jest niejedzenie, ale spożywanie pokarmów spalających tłuszcz. Wybieraj pokarmy z ujemnymi kaloriami, tzn. ich zawartość jest bardzo mała, ale ich strawienie wymaga dużo energii.

20 produktów wspomagających utratę wagi
  1. Jabłka. Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą jabłko przed każdym posiłkiem, spalają więcej kalorii i chudną szybciej niż ci, którzy nie jedzą jabłek regularnie.
  1. Cynamon. Zmniejsza apetyt na słodycze na krótki czas. Dodaj łyżkę cynamonu do porannego smoothie.
  1. Grejpfrut. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, który pomaga nasycić organizm i poprawić motorykę jelit. Kiedy nie jesz wystarczającej ilości błonnika, możesz mieć cały czas zaparcia i głód, co prowadzi do prowadzi do gromadzenia się tłuszczu w jamie brzusznej.
  1. Ostra papryka. Zwiększa kapsaicynę, która na krótki czas przyspiesza metabolizm. Badanie z 2013 roku wykazało znaczy wzrost zużycia energii w ciągu 30 minut od spożycia ostrej papryki.
  1. Białko jaja. Stanowi punkt odniesienia do idealnej mieszanki wysokiej jakości białek. Zrób sobie omlet z jednego jajka i dodaj do niego kolejne białko.
  1. Arbuz. Zawiera 92% wody, co oznacza, że najlepiej nasyca. Dzięki dużej zawartości wody, organizm nasyca się wilgocią, zaspokaja głód, eliminuje toksyny i poprawia trawienie.
  1. Imbir. Ten produkt ma właściwości przeciwzapalne i może również ogrzać organizm. Ponieważ imbir ma działanie termogeiczne, które stymuluje organizm, ponadto hamuje apetyt. Możesz zrobić herbatę imbirową lub dodać ją do różnych potraw.
  1. Ocet. Dodanie do codziennej diety zaledwie łyżki octu powoduje znaczne zmniejszenie masy ciała i tłuszczu z brzucha.
  1. Częściowo odtłuszczone produkty mleczne. Mleko i inne nisko tłuszczowe produkty mleczne poniżej 3%, takie jak jogurt, śmietana lub twarożek są bogate w aminokwasy, które pomagają utrzymać masę mięśniową, a tym samym przyspieszają spalanie tłuszczu podczas diety.
  1. Fasola. Jest bogata w błonnik, co wiąże się ze zmniejszeniem obwodu talii. Osoby, które jedzą fasolę, mają o 23% mniejsze ryzyko przyrostu masy ciała.
  1. Zboża. Całe ziarna są bogate w magnez. To właśnie ten minerał reguluje metabolizm tłuszczów i węglowodanów.
  1. Warzywa z zielonymi liśćmi. Zielone warzywa liściaste są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
  1. Zielona herbata. Zwiększa krótkotrwałe zużycie energii, czyli liczbę spalonych kalorii, a także ilość tłuszczu spalanego przez nasz organizm.
  1. Jagody. Wysoka zawartość wody i błonnika w tych owocach prowadzi do uczucia sytości, a ich właściwości moczopędne pomagają usunąć nadmiar wody zatrzymanej w tkankach.
  1. Chude mięso. Pierś z indyka lub kaczka, chuda wieprzowina, biała ryba zawiera białko, które pomaga budować mięśnie. Im bardziej umięśnione jest nasze ciało, tym wyższa jest przemiana materii.
  1. Orzechy. Codzienne spożywanie orzechów zmniejsza magazynowanie tłuszczu w brzuchu.
  1. Kurkuma. Może hamować komórki tłuszczowe i rakowe. Chroni również układ sercowo-naczyniowy, zapobiega utlenianiu cholesterolu i jego odkładaniu się na ścianach naczyń krwionośnych.
  1. Szparagi. Odtruwa i zmniejsza zatrzymywanie wody w organizmie, które może wystąpić w przypadku słonych potraw. Odgrywa również rolę w rozpuszczeniu tłuszczu w organizmie i jest bardzo nisko kaloryczny.
  1. Seler. Często używany do przyprawiania zup i robienia letnich sałatek. Seler jest świetny, ponieważ ma bardzo mało kalorii – zaledwie 14 w porcji, i zawiera wodę, która wypłukuje tłuszcz z organizmu.
  1. Pomidory. To jedno z najmniej kalorycznych warzyw, które zawiera tylko 33 kalorie. Pomidor jest idealny do utraty wagi, ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które wypłukują toksyny z organizmu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*