Sekretem utraty wagi nie jest niejedzenie, ale spożywanie pokarmów spalających tłuszcz. Wybieraj pokarmy z ujemnymi kaloriami, tzn. ich zawartość jest bardzo mała, ale ich strawienie wymaga dużo energii.
- Jabłka. Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą jabłko przed każdym posiłkiem, spalają więcej kalorii i chudną szybciej niż ci, którzy nie jedzą jabłek regularnie.
- Cynamon. Zmniejsza apetyt na słodycze na krótki czas. Dodaj łyżkę cynamonu do porannego smoothie.
- Grejpfrut. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, który pomaga nasycić organizm i poprawić motorykę jelit. Kiedy nie jesz wystarczającej ilości błonnika, możesz mieć cały czas zaparcia i głód, co prowadzi do prowadzi do gromadzenia się tłuszczu w jamie brzusznej.
- Ostra papryka. Zwiększa kapsaicynę, która na krótki czas przyspiesza metabolizm. Badanie z 2013 roku wykazało znaczy wzrost zużycia energii w ciągu 30 minut od spożycia ostrej papryki.
- Białko jaja. Stanowi punkt odniesienia do idealnej mieszanki wysokiej jakości białek. Zrób sobie omlet z jednego jajka i dodaj do niego kolejne białko.
- Arbuz. Zawiera 92% wody, co oznacza, że najlepiej nasyca. Dzięki dużej zawartości wody, organizm nasyca się wilgocią, zaspokaja głód, eliminuje toksyny i poprawia trawienie.
- Imbir. Ten produkt ma właściwości przeciwzapalne i może również ogrzać organizm. Ponieważ imbir ma działanie termogeiczne, które stymuluje organizm, ponadto hamuje apetyt. Możesz zrobić herbatę imbirową lub dodać ją do różnych potraw.
- Ocet. Dodanie do codziennej diety zaledwie łyżki octu powoduje znaczne zmniejszenie masy ciała i tłuszczu z brzucha.
- Częściowo odtłuszczone produkty mleczne. Mleko i inne nisko tłuszczowe produkty mleczne poniżej 3%, takie jak jogurt, śmietana lub twarożek są bogate w aminokwasy, które pomagają utrzymać masę mięśniową, a tym samym przyspieszają spalanie tłuszczu podczas diety.
- Fasola. Jest bogata w błonnik, co wiąże się ze zmniejszeniem obwodu talii. Osoby, które jedzą fasolę, mają o 23% mniejsze ryzyko przyrostu masy ciała.
- Zboża. Całe ziarna są bogate w magnez. To właśnie ten minerał reguluje metabolizm tłuszczów i węglowodanów.
- Warzywa z zielonymi liśćmi. Zielone warzywa liściaste są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
- Zielona herbata. Zwiększa krótkotrwałe zużycie energii, czyli liczbę spalonych kalorii, a także ilość tłuszczu spalanego przez nasz organizm.
- Jagody. Wysoka zawartość wody i błonnika w tych owocach prowadzi do uczucia sytości, a ich właściwości moczopędne pomagają usunąć nadmiar wody zatrzymanej w tkankach.
- Chude mięso. Pierś z indyka lub kaczka, chuda wieprzowina, biała ryba zawiera białko, które pomaga budować mięśnie. Im bardziej umięśnione jest nasze ciało, tym wyższa jest przemiana materii.
- Orzechy. Codzienne spożywanie orzechów zmniejsza magazynowanie tłuszczu w brzuchu.
- Kurkuma. Może hamować komórki tłuszczowe i rakowe. Chroni również układ sercowo-naczyniowy, zapobiega utlenianiu cholesterolu i jego odkładaniu się na ścianach naczyń krwionośnych.
- Szparagi. Odtruwa i zmniejsza zatrzymywanie wody w organizmie, które może wystąpić w przypadku słonych potraw. Odgrywa również rolę w rozpuszczeniu tłuszczu w organizmie i jest bardzo nisko kaloryczny.
- Seler. Często używany do przyprawiania zup i robienia letnich sałatek. Seler jest świetny, ponieważ ma bardzo mało kalorii – zaledwie 14 w porcji, i zawiera wodę, która wypłukuje tłuszcz z organizmu.
- Pomidory. To jedno z najmniej kalorycznych warzyw, które zawiera tylko 33 kalorie. Pomidor jest idealny do utraty wagi, ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które wypłukują toksyny z organizmu.