Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Ciasto czekoladowo – bananowe bez jajek
Ciasto czekoladowo - bananowe bez jajek

Ciasto czekoladowo – bananowe bez jajek

Ciasto czekoladowe to bardzo proste i przepyszne rozwiązanie dla zapracowanych osób. Zamiast dać dziecku batonika, lepiej samemu przygotować zdrowszy deser. Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z bananem. Jest bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia, witamin: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.  Połączenie kakao oraz banana sprawia, że smaki się dopełniają. Słodycz tego owocu powoduje, że nie trzeba dodawać dużo cukru. Im bardziej żółty i dojrzały banan tym mniej pustych kalorii (cukru) dodajemy. Ciasto to smakuje przepysznie, mimo braku w nim jajek. Dodając trochę płatków pełnoziarnistych żytnich, dodajemy sobie więcej zdrowych wartości odżywczych. Wszystkie składniki są dobrane tak, aby ciasto nie było zbyt suche.

Ciasto kakaowe z dojrzałymi bananami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

180

kcal

Wyśmienite ciasto czekoladowe z dojrzałymi bananami. Ciasto nie wymaga użycia miksera, do mieszania wystarczy łyżka. Nie zawiera jajek.

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE
  • 400 g mąki

  • 60 g ciemnego kakao

  • 3 dojrzałe banany

  • 2 łyżki miodu

  • 60 g cukru pudru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 40 g płatków żytnich pełnoziarnistych, błyskawicznych

  • 350 ml mleka

  • 140 g margaryny

  • POLEWA KAKAOWA
  • 40 g ciemnego kakao

  • 90 g cukru pudru

  • 110 g margaryny

  • 2 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

  • CIASTO CZEKOLADOWE
  • Ustawiamy małą patelnię na najmniejszy palnik, rozpuszczamy w niej margarynę i odstawiamy do ostudzenia.
  • Wszystkie produkty sypkie czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, płatki pełnoziarniste mieszamy ze sobą. Banany rozgniatamy na papkę (można to zrobić widelcem) i dodajemy je do suchych składników wraz z miodem, mlekiem oraz roztopioną margaryną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do okrągłej foremki o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół na 170°C. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy foremkę z masą. Pieczemy 50 minut.
  • POLEWA KAKAOWA
  • W czasie pieczenia ciasta możemy przygotować polewę. W małym garnuszku umieszczonym na palniku rozpuszczamy margarynę i cukier puder, często mieszając. Gdy już składniki nam się rozpuszczą, ustawiamy mały ogień i dodajemy kakao oraz 2 łyżki mleka, które ma na celu zniwelować ryzyko spalenia polewy. Cały czas mieszamy, do momentu zgęstnienia.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, zalewamy go polewą.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*