Nadszedł sezon na długie i chłodne wieczory. Oznacza to, że parujące zupy, zapiekanki i ciepłe desery o wiele częściej trafiają do naszego jadłospisu, zapewniając nam rozgrzanie i odrobinę pocieszenia. Słodkie dania oparte na owocach są najlepszą alternatywą da tuczących i bogatych w kalorie deserów. Jabłka to zdecydowany faworyt wśród smakołyków tego typu, szczególnie w postaci na ciepło. Oto kilka sposobów na wykorzystanie ich do przyrządzenia deseru.
Ulubiony, słodki przysmak smakuje o wiele lepiej podany we właściwym naczyniu. Pucharki do deserów na https://pucharydeserowe.pl/ zaskoczą Cię bogatym wyborem i wieloma wariantami, od klasycznych po nowoczesne.
1. Jabłka na ciepło z cynamonem
Przepis taki jak ten ma naprawdę wiele zastosowań. Świetnie sprawdzi się jako deser, śniadanie lub dodatek. Delikatne i posłodzone brązowym cukrem plastry jabłek mogą być idealnym uzupełnieniem smaku pieczonych mięs, jednak przede wszystkim jest to doskonały deser.
Składniki:
- 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki (najlepiej McIntosh);
- pół szklanki brązowego cukru;
- łyżeczka cynamonu;
- 2 łyżki wody;
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Roztop masło w garnku, wrzuć wszystkie przyprawy i smaż przez 2 minuty cały czas mieszając, następnie dodaj jabłka. Podsmaż razem całość, aż jabłka się przyrumienią. Zalej całość wodą i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy jabłka zmiękną i wokół nich powstanie zagęszczony sos, Twój deser jest już gotowy. Jedną z propozycji podania jest zaserwowanie w pucharku z lodami waniliowymi.
2. Pieczone jabłka z borówkami
Ten doskonały deser to świetna propozycja dla amatorów pieczonych jabłek oraz osób dbających o linię. Warto podać go z niskotłuszczowym twarożkiem wymieszanym z miodem.
Składniki:
- 4 średnie jabłka (najlepiej antonówka lub szara reneta);
- 4 łyżki stołowe czystego miodu;
- pół łyżeczki mielonego cynamonu;
- starta skórka i sok z pomarańczy;
- 250g mrożonych borówek.
Przygotowanie:
Przed wykonaniem deseru rozmroź borówki. Rozgrzej piekarnik do 180C°. Wydrąż w jabłkach spore otwory, najlepiej przy pomocy małego noża i łyżki. W środku każdego jabłka wykonaj nacięcie tuż przy skórce. Umieść owoce w naczyniu do pieczenia. Wymieszaj miód, cynamon oraz skórkę pomarańczową, włóż równą ilość składników do każdego jabłka i zalej naczynie sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Piecz jabłka przez około 35 minut, polewając je od czasu do czasu łyżką soku. Jabłka są już prawie gotowe, nałóż borówki na wierzch każdego z nich. Piecz jeszcze przez 10 minut. Smacznego!
3. Kieszonki z jabłkami
Ciepłe, aromatyczne i pyszne – kieszonki ciasta francuskiego wypełnione jabłkami to idealny przysmak na zimowe i jesienne wieczory.
Składniki:
- 3 jabłka;
- 2 łyżki cukru;
- szczypta soli;
- 2 łyżki mąki;
- szczypta cynamonu;
- szczypta kardamonu;
- szczypta imbiru;
- łyżka ekstraktu waniliowego;
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
- ¼ szklanki mleka;
- ubite jajko.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°. Dokładnie wymieszaj jabłka pokrojone w kostkę wraz z cukrem i wszystkim przyprawami. Potnij ciasto na większe kwadraty i ułóż je na na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Umieść przyprawione jabłka na jednej stronie ciasta, zostawiając puste brzegi. Posmaruj krawędzie mlekiem, także na przeciwległej połowie. Złóż ciasto na pół po przekątnej. Kieszonki mają mieć kształt trójkąta. Nie przesadź z nadzieniem, aby ciasto się nie rozerwało. Dociśnij krawędzie i nakłuj wierzch każdej kieszonki w kilku miejscach. Następnie posmaruj każdą z nich ubitym jajkiem i włóż blachę do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Gdy ciasto zacznie się rozwarstwiać i nabierze złoto-brązowej barwy, kieszonki będą już gotowe. Podawaj je na ciepło z kubkiem gorącej czekolady.