Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami

Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami

Paszteciki w kształcie choinek – czy może być coś bardziej bożonarodzeniowego? Świątecznie prezentują się na stole podczas Wigilii, smakowicie komponują się z czerwonym barszczem, z powodzeniem zastąpią pracochłonne paszteciki drożdżowe. Przygotujesz je błyskawicznie, gdyż do ich przygotowania wykorzystasz gotowe ciasto francuskie. Takie innowacyjne przepisy wręcz uwielbiam. Oczywiście na moich pasztecikach mnóstwo kminku, reszta domowników za kminkiem nie przepada, więc ma wersję z makiem.

Ekspresowe paszteciki choinki z grzybami i pieczarkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

24

sztuki
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Świąteczne paszteciki z grzybami i pieczarkami dla zapracowanych. Paszteciki z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 1 łyżka masła

  • 10 dag suszonych podgrzybków

  • 100 g pieczarek

  • sól, zmielony pieprz

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

  • nasiona kminku

  • mak


Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby przełóż do miseczki i zalej wodą do przykrycia. Pozostaw do namoczenia na 2 – 3 godzin. Namoczone grzyby wyjmij z wody (wody z namaczania grzybów nie wylewaj, jest bardzo aromatyczna, możesz wykorzystać ją np. do barszczu świątecznego) i pokrój drobno.
  • Pieczarki umyj i osusz na ściereczce. Zarówno kapelusze jak i nóżki pokrój drobno.
  • Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone podgrzybki i pieczarki. Oprósz solą i zmielonym pieprzem i podsmaż przez 10 minut. Usmażone grzyby pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Blat ciasta francuskiego rozwiń, foremką wykrój choinki (lub inne świąteczne kształty). Połowę wykrojonych choinek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku każdej ułóż pół łyżeczki grzybowego farszu, przykryj drugą choinką z ciasta francuskiego. Palcami dociśnij brzegi, szczelnie sklejając nadzienie wewnątrz pasztecików.
  • Każdy pasztecik posmaruj pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym żółtku z mlekiem. Posyp z wierzchu kminkiem i makiem.
  • Paszteciki z grzybami piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni grzanie góra, dół przez 10 – 15 minut.

Uwagi:

  • Paszteciki z ciasta francuskiego są pysznym dodatkiem do świątecznego bożonarodzeniowego barszczu. Z powodzeniem zastąpią tradycyjne drożdżowe paszteciki.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*