Las w słoiku z biszkoptem szpinakowym

Las w słoiku z biszkoptem szpinakowym

Chyba każdy zna kultowe, efektowne ciasto szpinakowe Runo Leśne, nazywane też niekiedy Leśnym Mchem. Spektakularne ciasto z biszkoptem szpinakowym przełożonym kremem śmietankowym, udekorowane pestkami granatu. Inspirując się szpinakowym ciastem, postanowiłam stworzyć deser w pucharku – nazwałam go Las w Słoiku. Nazwa deseru idealnie odzwierciedla deserek, możesz przygotować go w ozdobnych słoikach. Możesz stworzyć 4 większe porcje deseru lub więcej mniejszych deserków idealnych na przyjęcie. Połączenie soczystych odcieni zieleni i czerwieni jest kusząco apetyczne, deser szpinakowy prezentuje się niesamowicie.

Deser z biszkoptem szpinakowym, śmietanką i owocami

Deser z biszkoptem szpinakowym, śmietanką i owocami

5.0 z 1 głos
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Ławe
Ilość

4

desery
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

350

kcal

Deser Las w słoiku inspirowany Runem Leśnym – słynnym ciastem szpinakowym z kremem śmietankowym i granatem. Ciasto w słoiku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BISZKOPT SZPINAKOWY
  • 2 duże jajka

  • szczypta soli

  • 80 g cukru drobnego, do wypieków

  • 40 g mąki pszennej tortowej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

  • LAS W SŁOIKU
  • 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 100 g zimnego serka mascarpone

  • 1 łyżka cukru pudru

  • maliny

  • truskawki

  • granat


Sposób przygotowania:

  • ZIELONY BISZKOPT
  • Rozdrobniony szpinak musisz rozmrozić, jeśli zawiera dużo wody dodatkowo odciśnij jej nadmiar na sitku. Szpinak potraktuj blenderem elektrycznym aż uzyskasz konsystencję musu.
  • Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być bezpośrednio z lodówki. Same białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodawaj łyżka po łyżce cukier oraz po 1 żółtku, cały czas miksując. Ubijaj masę aż całkowicie rozpuszczą się kryształki cukru.
  • Dodaj przesianą przez sitko mieszaninę mąki tortowej z proszkiem do pieczenia, zmiksuj krótko do połączenia. Dodaj zblendowany szpinak i ponownie krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką.
  • Masę szpinakową przelej na blaszkę o wymiarach 20 x 20 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół bez termoobiegu) przez 20 – 25 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • LAS W SŁOIKU
  • Wystudzony biszkopt szpinakowy pokrusz w dłoniach. Połowę okruszków przesyp na dno pucharków lub deserowych słoiczków.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder oraz stopniowo dodawaj mascarpone. Miksuj do idealnego połączenia. Masę śmietankową nałóż do pucharków. Teraz pora na resztę okruszków z biszkopta.
  • Deserowy las w słoikach udekoruj ziarenkami granatu, świeżymi malinami i truskawkami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*