Przepis | Strona główna | Blog | 5 korzyści zdrowotnych orzechów włoskich
5 korzyści zdrowotnych orzechów włoskich

5 korzyści zdrowotnych orzechów włoskich

Orzechy włoskie to pomarszczony, przypominający kulę ziemską orzech, który jest owocem orzecha włoskiego. Rosną w twardej łupinie, która po otwarciu odsłania orzech. To jest następnie dzielone na dwie części, dlatego najczęściej widzisz je jako płaskie segmenty. Orzechy włoskie są zwykle spożywane na surowo lub prażone.

Podobnie jak wszystkie orzechy, orzechy włoskie zawierają dobre tłuszcze, takie jak tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, ale są również cennym wegetariańskim źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również biotynę, mangan, molibden, witaminę E i B6.

5 korzyści zdrowotnych orzechów włoskich

Jakie są 5 głównych korzyści zdrowotnych orzechów włoskich?

  1. Dobre dla mózgu

Orzechy włoskie zawierają ważne fitochemikalia, a także duże ilości wielonienasyconych tłuszczów, które oferują potencjalne korzyści zarówno dla zdrowia, jak i funkcji mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę, pomagając zmniejszyć stres oksydacyjny w mózgu, ale także pomagając poprawić sygnalizację mózgową i neurogenezę , czyli tworzenie neuronów. Oprócz dobrych tłuszczów w orzechach włoskich znajdują się inne ważne składniki odżywcze, takie jak witamina E, kwas foliowy i kwas elagowy, które również przyczyniają się do neuroprotekcji i funkcji pamięci.

  1. Poprawa nastroju

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla rozwoju i funkcji ośrodkowego układu nerwowego. Istnieją pozytywne badania i dowody kliniczne wskazujące, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą z powodzeniem odgrywać rolę w niektórych zaburzeniach nastroju.

  1. Serce zdrowe

Spożywanie orzechów włoskich może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, a olej z orzechów włoskich zapewnia korzystniejsze korzyści dla funkcji śródbłonka, czyli wyściółki wnętrza naszych naczyń krwionośnych i limfatycznych. Prowadzono również badania nad całymi orzechami włoskimi i sposobem, w jaki mogą one poprawić poziom cholesterolu i markerów zapalenia, co jest również związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

  1. Może wspomagać odchudzanie

Istnieją dowody na to, że spożywanie orzechów włoskich zamiast innych produktów spożywczych nie powoduje przyrostu masy ciała, mimo że są one bogate w energię, co stanowi doskonałą alternatywę dla przekąsek dla osób, które chcą kontrolować wagę.

  1. Wspieraj zdrowy układ pokarmowy

Niedawne badania na zwierzętach wykazały, że spożywanie orzechów włoskich może wzbogacić mikrobiom jelitowy i zwiększyć liczbę niektórych dobrych szczepów bakterii, co może przynieść korzyści ludziom po przeprowadzeniu dalszych badań.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*