Migdałowe włoskie ciasteczka cantuccini

Migdałowe włoskie ciasteczka cantuccini

Cantuccini to pyszne włoskie ciasteczka, o niepowtarzalnym smaku. Jest to wyśmienity dodatek do kawy czy herbaty. Głównym składnikiem cantuccini są migdały, które można dodać w całości lub posiekane. Orzechy migdałowe mają właściwości prozdrowotne: zapobiegają cukrzycy, miażdżycy oraz obniżają poziom cholesterolu. Często stosowane są u kobiet w ciąży na zgagę i mdłości. Dodatkowo migdały działają na nas uspokajająco. Te niesamowite orzechy idealnie smakują ze skórką pomarańczy bądź cytryny. Te włoskie ciasteczka są wyjątkowe nie tylko ze względu na smak ale i na konsystencje. Większość z nas nie lubi twardych smakołyków, ale jeśli spróbujecie cantuccini to sami przekonacie się, że to idealne ciasteczka dla każdego. Są łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzą idealne.

Cantuccini z orzechami migdałowymi

Cantuccini z orzechami migdałowymi

5.0 z 2 głosy
Danie: CiastkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość około

40

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

200

kcal

Migdałowe kruche ciastka z pomarańczową nutą. Włoskie ciasteczka z orzechami migdałowymi, bardzo prosty przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 100 g migdałów blanszowanych, posiekanych

  • 75 g migdałów blanszowanych w całości

  • 8 g proszku do pieczenia

  • 150 g cukru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • skórka starta z 1 pomarańczy


Sposób przygotowania:

  • Przed rozpoczęciem przygotujmy niezbędne składniki. Jeśli mamy kupione całe migdały to większość z nich należy posiekać. Ze względu na ich twardość nie polecam robienia tego nożem, a specjalnym urządzeniem do siekania.
  • Następnie umyjmy pomarańczę i umieśćmy ją w naczyniu z gorącą wodą. Po ok. 15 sekundach wyciągnijmy pomarańczę i odstawmy na chwilę. Gdy już nie będzie nas parzyć, zetrzyjmy skórkę na tarce o małych oczkach.
  • Do wysokiego naczynia wsypujemy najpierw wszystkie produkty sypkie czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Całość mieszamy, a następnie dodajemy jajko, żółtka, startą skórkę z pomarańczy oraz migdały (posiekane oraz w całości). Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
  • Gdy już nam się składniki połączą podzielmy masę na 2 części i z każdej z nich należy zrobić wałek o średnicy nie większej niż 3 cm. Na blachę wyłożoną papierem kładziemy uformowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160°C na 35 minut.
  • Po tym czasie ostrożnie wyciągamy wałki i jeszcze gorące kroimy ostrym nożem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Układamy je na blaszce i pieczemy z każdej ze stron jeszcze przez kolejne 15 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*