Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Makowiec japoński z jabłkami
Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec japoński to mój ideał jeśli chodzi o wypieki z makiem. Ciasto zawiera tarte jabłka, które nadają niepowtarzalnej wilgotności, dzięki jabłkom makowiec nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Ponadto do przepisu nie dodajemy ani grama mąki pszennej, co według mnie jest kolejnym atutem. Odrobina kaszy mannej zastępuje mąkę. Makowiec japoński to niezastąpiony, świąteczny bożonarodzeniowy wypiek. Święta bez makowego wypieku to nie święta.

Makowiec japoński z jabłkami, bez mąki

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

kawałków
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

290

kcal

Makowiec japoński z tartymi jabłkami, bez dodatku mąki. Ten rodzaj makowca jest wilgotny dzięki jabłkom, długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • MAKOWIEC JAPOŃSKI
  • 200 g mielonego maku

  • 300 ml mleka

  • 100 g miękkiego masła

  • 130 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 4 jajka swojskie

  • 3 jabłka

  • 1/2 szklanki kaszy mannej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • kilka kropli olejku migdałowego

  • szczypta soli

  • 1 garść rodzynek sułtańskich

  • 1 garść orzechów włoskich

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 30 ml śmietanki kremówki 30 %

  • wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:

  • Zmielony mak przesyp do rondelka, zalej mlekiem i podgrzewaj na palniku aż ziarenka maku wchłoną całe mleko. Zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kaszę manną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Orzechy włoskie posiekaj nożem na drobniejsze cząstki.
  • Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawaj kolejno po 1 żółtku, cały czas miksując.
  • Do masła z cukrem i żółtkami dodaj wystudzony mak z mlekiem, olejek migdałowy, tarte jabłka oraz mieszaninę kaszy mannej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. Dodaj całe rodzynki sułtańskie i posiekane orzechy włoskie, znów wymieszaj.
  • W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubite białka przełóż do masy makowca i ponownie całość wymieszaj szpatułką, starając się nie utracić puszystości.
  • Masę przelej do blaszki o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź jej powierzchnię. Brytfannę z makowcem wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 170 stopni koniecznie grzanie góra, dół bez termoobiegu. Piecz 50 – 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • CZEKOLADOWA POLEWA
  • Tabliczkę czekolady połam na pojedyncze kostki, przełóż do miseczki. Dodaj śmietankę kremówkę. Całość rozpuść w delikatnej kąpieli wodnej.
  • Polewę z mlecznej czekolady wylej na wystudzony makowiec. Udekoruj wiórkami kokosa lub innymi ulubionymi dodatkami – mogą to być orzechy włoskie lub cukrowa posypka nawiązująca kolorystycznie do świąt Bożego Narodzenia.

Uwagi:

  • Do przepisu polecam użyć gotowego mielonego maku. Zawsze kupuję taki w Lidlu, pakowany w torebkach po 200 g. Dzięki temu że mak jest już zmielony, oszczędzam mnóstwo czasu i nie robię aż takiego bałaganu jak podczas mielenia.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Jeden komentarz

  1. Blog Ozonee

    Wygląda pysznie! Zwłaszcza, że ten klasyczny makowiec to dla mnie trochę za suche ciasto. Na pewno spróbuję, tym bardziej że przepadam za jabłkami 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*