Makowiec japoński to mój ideał jeśli chodzi o wypieki z makiem. Ciasto zawiera tarte jabłka, które nadają niepowtarzalnej wilgotności, dzięki jabłkom makowiec nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Ponadto do przepisu nie dodajemy ani grama mąki pszennej, co według mnie jest kolejnym atutem. Odrobina kaszy mannej zastępuje mąkę. Makowiec japoński to niezastąpiony, świąteczny bożonarodzeniowy wypiek. Święta bez makowego wypieku to nie święta.
Makowiec japoński z jabłkami, bez mąki
Dłuższe podświetlenie ekranu
12
kawałków30
min.1
godz.290
kcalMakowiec japoński z tartymi jabłkami, bez dodatku mąki. Ten rodzaj makowca jest wilgotny dzięki jabłkom, długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- MAKOWIEC JAPOŃSKI
200 g mielonego maku
300 ml mleka
100 g miękkiego masła
130 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
4 jajka swojskie
3 jabłka
1/2 szklanki kaszy mannej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
szczypta soli
1 garść rodzynek sułtańskich
1 garść orzechów włoskich
- POLEWA CZEKOLADOWA
1 tabliczka mlecznej czekolady
30 ml śmietanki kremówki 30 %
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Zmielony mak przesyp do rondelka, zalej mlekiem i podgrzewaj na palniku aż ziarenka maku wchłoną całe mleko. Zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kaszę manną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Orzechy włoskie posiekaj nożem na drobniejsze cząstki.
- Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawaj kolejno po 1 żółtku, cały czas miksując.
- Do masła z cukrem i żółtkami dodaj wystudzony mak z mlekiem, olejek migdałowy, tarte jabłka oraz mieszaninę kaszy mannej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. Dodaj całe rodzynki sułtańskie i posiekane orzechy włoskie, znów wymieszaj.
- W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubite białka przełóż do masy makowca i ponownie całość wymieszaj szpatułką, starając się nie utracić puszystości.
- Masę przelej do blaszki o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź jej powierzchnię. Brytfannę z makowcem wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 170 stopni koniecznie grzanie góra, dół bez termoobiegu. Piecz 50 – 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- CZEKOLADOWA POLEWA
- Tabliczkę czekolady połam na pojedyncze kostki, przełóż do miseczki. Dodaj śmietankę kremówkę. Całość rozpuść w delikatnej kąpieli wodnej.
- Polewę z mlecznej czekolady wylej na wystudzony makowiec. Udekoruj wiórkami kokosa lub innymi ulubionymi dodatkami – mogą to być orzechy włoskie lub cukrowa posypka nawiązująca kolorystycznie do świąt Bożego Narodzenia.
Uwagi:
- Do przepisu polecam użyć gotowego mielonego maku. Zawsze kupuję taki w Lidlu, pakowany w torebkach po 200 g. Dzięki temu że mak jest już zmielony, oszczędzam mnóstwo czasu i nie robię aż takiego bałaganu jak podczas mielenia.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Zawijany makowiec krucho – drożdżowyOwsianka z prażonymi jabłkami i migdałami
Racuchy z tartymi jabłkami
Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
Wygląda pysznie! Zwłaszcza, że ten klasyczny makowiec to dla mnie trochę za suche ciasto. Na pewno spróbuję, tym bardziej że przepadam za jabłkami 🙂