Przepis | Strona główna | Blog | 5 przypraw, aby doprawić posiłki dzieciom
5 przypraw, aby doprawić posiłki dzieciom

5 przypraw, aby doprawić posiłki dzieciom

Czy uważasz, że dodawanie cynamonu, kurkumy lub niektórych przypraw do posiłków małych dzieci jest ryzykowne? Możemy być przyzwyczajeni do oferowania niemowlętom i maluchom pokarmów z niewielką ilością lub bez przypraw i smaków, które naszym zdaniem są dla nich łatwe. Przyprawy przynoszą jednak wiele korzyści naszym maluchom, ale trzeba wiedzieć, jak wybrać te właściwe. 

Dlaczego warto włączyć przyprawy do diety dzieci?

Przyprawy przyczyniają się do zróżnicowanej, zdrowej i bogatej mikrobioty dla nas i naszych dzieci. Stosując je, możemy zmniejszyć ilość soli i cukru, które dodajemy do posiłków. Kiedy przychodzi do karmienia naszych maluchów, chcemy dać im to, co najlepsze. Dlatego tak ważne jest uzyskanie porady żywieniowej od specjalisty lub pediatry, aby mieć pewność, że zapewniamy dobre odżywianie naszym dzieciom.

5 wspaniałych przypraw do doprawiania potraw dla dzieci.

  • Cynamon. Cynamon może być stosowany we wszystkich rodzajach przetworów, słodkich i wytrawnych, ma wiele właściwości. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, chroni serce, pomaga zapobiegać cukrzycy, sprzyja uczeniu się i poznawaniu, a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Ponadto pomaga znacznie lepiej trawić pokarm, a także jest wielkim sprzymierzeńcem w zwalczaniu i ograniczaniu infekcji układu moczowo-płciowego.  Zaleca się włączenie go do diety dziecka po 8 lub 9 miesiącu życia, lub zgodnie ze wskazaniami pediatry. Pamiętaj, aby zawsze skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć niespodziewanych reakcji.
  • Kurkuma. Kurkuma jest bardzo wszechstronna i korzystna, ale zalecany jest minimalny wiek do spożycia. Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny spożywać tej przyprawy, gdyż może być ona trudna do przetworzenia przez ich rozwijający się organizm.  Podobnie dzieci (nawet te powyżej 3 roku życia), które cierpią na schorzenia, takie jak problemy z pęcherzykiem żółciowym, nie powinny spożywać kurkumy.
    Znając te przeciwwskazania warto wspomnieć, że przyprawa ta ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne i może przynieść korzyści dzieciom i młodzieży cierpiącym na astmę. Ponadto pomaga kontrolować zapalenie stawów, wspiera funkcjonowanie mózgu, pomaga zapobiegać depresji, lękom, chorobie Alzheimera, nowotworom, między innymi.
  • Papryka. Ta przyprawa ma dymny i czasem słodki smak, który wielu osobom się podoba. Papryka jest naturalnym środkiem przeciwbólowym. Ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, sprzyja tworzeniu kolagenu, kości i zębów, pomaga w tworzeniu czerwonych i białych krwinek. Dzięki zawartości witaminy E jest doskonałym antyoksydantem, który zapobiega chorobom takim jak nowotwory.  
  • Imbir. Przyprawa ta charakteryzuje się mocnym smakiem i ostrością, co może powodować wahania. Dzieci mogą jednak spożywać imbir, ale dopiero od drugiego roku życia. Przed tym wiekiem jest przeciwwskazane, ponieważ ich układ pokarmowy dopiero się rozwija, dlatego mogą mieć problemy z tolerowaniem ostrego smaku tej przyprawy. Może być nawet toksyczny. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią również nie powinny spożywać imbiru, ponieważ ma on bezpośredni wpływ na płód lub niemowlę. U niemowląt karmionych piersią mogą wystąpić problemy z trawieniem, takie jak zgaga i ból brzucha, oraz senność.
    Pomijając te dwa przypadki, imbir jest bezpiecznym i bardzo korzystnym pokarmem dla dzieci (o ile jest spożywany w odpowiednich dawkach zalecanych przez pediatrę). Jego właściwości to m.in. działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i uspokajające, a także przeciwzapalne i wspomagające trawienie. Pomaga wyeliminować śluz i łagodzi ból gardła i stany zapalne, a nawet pomaga zapobiegać infekcjom i wzmacnia siły obronne organizmu.
  • Kminek. Kminek może być świetną pomocą dla dzieci, które cierpią na gazy i wzdęcia. Choć ma bardzo charakterystyczny smak, który może nie każdemu przypaść do gustu, to jest bardzo przydatny w potrawach ciężkostrawnych, takich jak kapusta czy rośliny strączkowe. Ta przyprawa wspomaga trawienie, wspiera układ odpornościowy, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jest bogata w żelazo i może być korzystna dla osób z problemami skórnymi i zdrowotnymi, takimi jak choroby układu oddechowego i anemia.

Podsumowanie.

Posiłki dla niemowląt i dzieci nie muszą być mdłe. Możemy doprawiać przyprawami i unikać używania dużej ilości soli i cukru. Naturalne przyprawy pomagają wydobyć naturalny smak potraw, dlatego możesz je stosować w posiłkach swojego dziecka i całej rodziny.

Oczywiście, tak jak w przypadku nowych pokarmów, wprowadzanie przypraw powinno odbywać się stopniowo lub z zastosowaniem reguły trzech dni, aby obserwować ewentualne reakcje niepożądane lub alergie pokarmowe. W ten sposób mamy pewność, że używamy tych idealnych przypraw do bezpiecznego przyprawiania potraw dla dzieci

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*