Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczone skrzydełka Kentucky
Pieczone skrzydełka Kentucky

Pieczone skrzydełka Kentucky

Amerykańskie skrzydełka marynowane w mieszance przypraw Kentucky. Słodko pikantne, z chrupką wypieczoną skórką, przepyszne. Najważniejszą rolę odgrywa tutaj mieszanka przypraw Kentucky z formy Kotányi, jest niepowtarzalna i to właśnie dzięki niej skrzydełka wychodzą takie dobre. Przyprawa ta składa się głównie z papryki, pieprzu cayenne, czosnku i miodu – to dzięki tym składnikom uzyskujemy wciągający słodko ostry smak. Jeśli lubisz takie połączenie pikanterii i słodyczy, koniecznie przygotuj te skrzydełka. Możesz upiec je w piekarniku według poniższej instrukcji lub ugrillować – tę opcję polecam w szczególności w sezonie grillowym. Skrzydełka z grilla są jeszcze lepiej wypieczone, bardziej chrupiące, dymny aromat z ognia jeszcze bardziej podbija smak kompozycji przypraw.

Amerykańskie Kentucky Wings

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

260

kcal

Pieczone skrzydełka z przyprawą Kentucky. Pikantne i jednocześnie słodkie skrzydełka z idealnie wypieczoną, chrupką skórką.

Składniki:

  • KENTUCKY WINGS
  • 12 sztuk większych skrzydełek z kurczaka

  • 4 łyżki oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 2 łyżki przyprawy Kentucky Wings z Kotányi


Sposób przygotowania:

  • Do miseczki wlej olej oraz wsyp odmierzoną ilość przyprawy Kentucky Wings z Kotányi. Przyprawa jest rewelacyjnie skomponowana, zawiera już sól, więc nie musimy się już o nic więcej martwić. Wymieszaj przyprawę z olejem.
  • Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadź marynatę na skrzydełkach, starając się nie omijać żadnych zakamarków. Skrzydełka w marynacie wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Skrzydełka Kentucky ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra dół. Skrzydełka piecz przez 35 minut, 5 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu uzyskasz idealnie wypieczoną, chrupiącą i skarmelizowaną skórkę na kurczakach.

Uwagi:

  • Skrzydełka Kentucky serwuj z frytkami, świeżą surówką i ulubionym dipem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*