7 sztuczek, dzięki którym sezon grillowy będzie prosty

7 sztuczek, dzięki którym sezon grillowy będzie prosty

Przestrzeganie tych wskazówek sprawi, że grillowane jedzenie stanie się bardziej aromatyczne, a samo grillowanie łatwiejsze. A ponadto łatwo będzie wyczyścić grill po użyciu.

Podziel na strefy grzewcze. Jeśli grillujesz na węglu drzewnym i masz duży grill, mądrze jest rozłożyć węgiel na całej powierzchni. W ten sposób możesz pracować z kilkoma strefami grzewczymi.

  • Rozprowadź dużą część węgla w jednym z rogów. Tutaj możesz grillować to, co potrzebuje wysokiej temperatury.
  • Rozprowadź resztę węgla drzewnego w innej części grilla. Tutaj grillujesz, co powinno być na średnim ogniu.
  • Ostatnia część grilla powinna być pusta. Tutaj możesz dodać wszystko, co powinno mieć pośrednie ciepło.

Dodaj zioła do węgla drzewnego. Jeśli masz dużo ziół w ogrodzie, spróbuj dodać niektóre z nich bezpośrednio do węgla podczas grillowania. Rozproszy to aromatyczny zapach, a także doda dodatków smakowych mięsu.

Wędź jedzenie wiórami drzewnymi. Pozwól, aby zrębki pobierały wodę przez ok. 30 minut. Owiń zrębki folią aluminiową. Pozostaw paczkę w połowie otwartą i zrób dodatkowe otwory na górze.

Użyj formy do muffinek. Możesz użyć formy muffinki do różnych akcesoriów do grilla: keczup, musztarda, majonez itp.

Umieść rybę w solance. Czy zmagałeś się również z pękaniem ryb i trudnością w obsłudze grilla? Ten problem będzie mniejszy, jeśli przed grillowaniem włożysz rybę do słonej wody.

Przejedź ruszt grilla cebulą. Rozetrzyj ciepły ruszt surową cebulą przed położeniem na nim jedzenia. Zapobiega to przywarciu jedzenia do rusztu.

Wyczyść grill folią aluminiową. Po grillowaniu grill można łatwo wyczyścić folią aluminiową, gdy grill jest jeszcze ciepły. Zrób kulkę z folii aluminiowej i przetrzyj grill.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*