Pstrąg z grilla z salsą kukurydzianą

Pstrąg z grilla z salsą kukurydzianą

Pstrąg tęczowy to odpowiedni produkt dla osób, które w zasadzie nie przepadają za rybami. W porównaniu z łososiem pstrąg charakteryzuje się delikatniejszym i mniej wyrazistym smakiem. To powiedziawszy, pstrąg ma mnóstwo korzyści odżywczych: zawiera dużo wysokiej jakości białka potrzebnego do wzmocnienia kości, fosforu i zdrowych tłuszczów omega-3.

Filet z pstrąga tęczowego to stosunkowo niedrogie i bardzo pożywne jedzenie idealne do gotowania na świeżym powietrzu, a ognista salsa nada temu daniu niepowtarzalny letni klimat!

Pstrąg z grilla z salsą kukurydzianą

Pstrąg z grilla z salsą kukurydzianą

5 z 1 głos
Danie: GrillKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

25

min.
Grillowanie

15

min.
Kalorie

210

kcal

Pstrąg tęczowy poleca się na grilla. Tym razem zagości na ruszcie razem z kukurydzianą salsą prosto z Teksasu. Genialny przepis!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 fileta z pstrąga tęczowego

  • 1 kolba 1 gotowanej kukurydzy

  • 200 g 200 pomidorków koktajlowych

  • 1 1 pomarańczowa papryka

  • 1 1 papryczka jalapeño, pokrojona w kostkę

  • 1 łyżka 1 posiekanego pora

  • 1 łyżka 1 posiekanej kolendry

  • 1 łyżka 1 soku z cytrynowy

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Rozpal węgle i rozgrzej ruszt grillowy (lub podgrzej grill gazowy na średni ogień).
  • Nasmaruj ruszty olejem. Następnie posmaruj filety z pstrąga i dopraw solą i pieprzem do smaku. Połóż pstrąga na ruszcie, opuść górną ruszt, zamknij pokrywę i piecz przez 8-10 minut, aby ryba była ledwo upieczona na środku. Następnie wyjmij filety z grilla i umieść w pojemniku z pokrywką, aby był ciepły.
  • Ponownie nasmaruj ruszt grillowy i połóż na nim pokrojone pomidory, kukurydzę, paprykę, papryczki jalapeño i zieloną cebulę. Piecz warzywa, aż będą ugotowane, od czasu do czasu obracając je, aż zaczną ciemnieć. Następnie wyjmij warzywa z grilla i osobno umieść kukurydzę.
  • Gdy kukurydza lekko ostygnie, wyjmij ją z kolby i umieść w misce. Posiekaj drobno paprykę, papryczki jalapeño i zieloną cebulę. Dodaj paprykę, cebulę, pomidory i kolendrę do miski kukurydzianej. Dopraw miksturę sokiem z cytryny i kilkoma szczyptami soli.
  • Pstrąga podawaj z grillowanymi warzywami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*