Aromatyczna zupa czosnkowa

Aromatyczna zupa czosnkowa

Ze względu na intensywny zapach i aromat, czosnek ma w kuchni wielu przeciwników. Przygotowywanie potraw bez tego warzywa to jednak poważny błąd: czosnek dodaje daniom niezwykłego smaku, można stosować go również jako przyprawę. Jest ponadto bardzo zdrowy i często mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem, który działa przeciwzapalnie, pozwala pokonywać infekcje, a także wzmacnia naturalną odporność człowieka.

W tradycyjnej kuchni polskiej czosnek był bardzo szeroko wykorzystywany i warto powrócić do jego regularnego stosowania. Jednym z przepisów na smaczne i zdrowe danie obiadowe, jest pomysł na zupę czosnkową. Przygotowywana na podstawie bulionu zupa jest pożywna, zawiera dodatkowo ziemniaki, cebulę oraz przyprawy. Można ją podać z grzankami, bagietką albo groszkiem ptysiowym. To znakomity pomysł na obiad szczególnie jesienią i zimą, gdy jesteśmy narażeni na przeziębienie i inne infekcje.

Aromatyczna zupa czosnkowa

Aromatyczna zupa czosnkowa

5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Zupa czosnkowa z grzankami lub ptysiami to genialny pomysł na obiad, gdy chcemy wyrazistego ale jednocześnie delikatnego smaku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 główki czosnku

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 L bulionu (warzywnego lub drobiowego)

  • 2 cebule

  • 250 g serka mascarpone

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 2 łyżki oliwy

  • sól, pieprz, kminek i tymianek do smaku

  • grzanki lub ptysie


Sposób przygotowania:

  • Cebule obieramy i szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • W garnku roztapiamy masło klarowane i oliwę a następnie wrzucamy do środka cebulę i szklimy przez około dziesięć minut na małym ogniu. Pamiętamy o tym aby od czasu do czasu zamieszać.
  • Po tym czasie wlewamy do garnka bulion i dodajemy ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia by po chwili zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotujemy zupę jeszcze przez kwadrans.
  • Obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku dodajemy do zupy. Ponownie mieszamy i dalej gotujemy, tym razem pod przykryciem, jeszcze przez dziesięć minut.
  • Po tym czasie dodajemy serek mascarpone oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu a także po ćwierć łyżeczki kminku i tymianku. Mieszamy zupę i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez pięć minut.
  • Zupę miksujemy przy użyciu blendera i podajemy z grzankami. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*