Ze względu na intensywny zapach i aromat, czosnek ma w kuchni wielu przeciwników. Przygotowywanie potraw bez tego warzywa to jednak poważny błąd: czosnek dodaje daniom niezwykłego smaku, można stosować go również jako przyprawę. Jest ponadto bardzo zdrowy i często mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem, który działa przeciwzapalnie, pozwala pokonywać infekcje, a także wzmacnia naturalną odporność człowieka.
W tradycyjnej kuchni polskiej czosnek był bardzo szeroko wykorzystywany i warto powrócić do jego regularnego stosowania. Jednym z przepisów na smaczne i zdrowe danie obiadowe, jest pomysł na zupę czosnkową. Przygotowywana na podstawie bulionu zupa jest pożywna, zawiera dodatkowo ziemniaki, cebulę oraz przyprawy. Można ją podać z grzankami, bagietką albo groszkiem ptysiowym. To znakomity pomysł na obiad szczególnie jesienią i zimą, gdy jesteśmy narażeni na przeziębienie i inne infekcje.