Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Tradycyjna zupa koperkowa
Tradycyjna zupa koperkowa

Tradycyjna zupa koperkowa

Poszukując nowych inspiracji na dania obiadowe, chcemy poznawać przepisy proste ale równocześnie zdrowe i sycące. Taka właśnie jest zupa koperkowa – to danie pełne warzyw, przypraw i dobroczynnych składników odżywczych. Prawdziwa bomba witaminowa z dodatkiem potrzebnych naszemu organizmowi minerałów.

Zupę przygotujemy bardzo łatwo i możemy odgrzać zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś zdrowego i pożywnego. Tę zupę lubią jeść także dzieci, które przecież często nie przepadają za zielonymi warzywami – przepis na dobrą zupę pozwala zachęcić je do uzupełnienia diety o niezbędne warzywa i witaminy. Tych zaś koperek zawiera całe mnóstwo – to przede wszystkim witaminy z grupy B, A, D, E i K. Szczególnie dużo znajdziemy w nim witaminy C, która odpowiada za naszą odporność. Koperek to także minerały takie jak wapń, żelazo czy fosfor, również niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju.

Tradycyjna zupa koperkowa

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

225

kcal

Poszukując nowych inspiracji na dania obiadowe, chcemy poznawać przepisy proste ale równocześnie zdrowe i sycące. Taka jest zupa koperkowa.

Składniki:

  • 2 L bulionu warzywnego

  • 4 ziemniaki

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 150 ml śmietany 30%

  • 2 pęczki koperku

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka masła

  • gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy warzywa: koperek drobno siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę także kroimy w kostkę, włoszczyznę obieramy i wkładamy razem z cebulą do garnka.
  • Wlewamy warzywny bulion i całość zagotowujemy. Wówczas wrzucamy ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około dwadzieścia minut – aż do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie.
  • Po tym czasie z zupy wyjmujemy warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki i ponownie wrzucamy do garnka z zupą.
  • Na rozgrzaną masłem patelnię wrzucamy koperek i przesmażamy. Dodajemy go do zupy i gotujemy przez około pięć minut. Odmierzamy szklankę zupy, mieszamy ze śmietaną i ponownie wlewamy do zupy.
  • Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Gotujemy przez dziesięć do piętnastu minut na średnim ogniu. Smacznego!

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*