Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa ogórkowa z przepisu od Jakuba Kuronia
Zupa ogórkowa z przepisu od Jakuba Kuronia

Zupa ogórkowa z przepisu od Jakuba Kuronia

Zupa ogórkowa to klasyk jakich mało. Jest intensywna w smaku, pożywna, a dodatku zaostrza apetyt. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ale najlepiej inspirować się wypróbowanymi przepisami. Dziś sprawdzimy, jak zupę ogórkową gotuje Jakub Kuroń.

W przypadku zupy ogórkowej kluczowe znaczenie mają ogórki kiszone, które powinny być dobrej jakości. Do zupy lepiej nie dodawać ogórków małosolnych, ponieważ mają mało wyrazisty smak. Z kolei kwaśność w tej potrawie jest jak najbardziej pożądana. Zatem najlepiej sprawdzą się ogórki dobrze kwaśne.

Pamiętaj też, aby kartofle dodawać do tego dania wcześniej niż ogórki. Kwas obecny w ogórkach sprawia, że ziemniaki gotują się wolniej. Zresztą ogórków także nie należy gotować zbyt długo.

Zupa ogórkowa z przepisu od Jakuba Kuronia

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

20

min.
Kalorie

210

kcal

Zupa ogórkowa zrobiona z kiszonych ogórków to jeden z tych specjałów kuchni polskiej, który smakuje doskonale o każdej porze roku.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 2 marchewki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka lub 4 skrzydełka rosołowe

  • 1 kawałek selera

  • 2 listki laurowe

  • 1 pietruszka

  • 4 ziemniaki

  • 1 łyżka masła

  • 1 żółtko

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz, sól do smaku

  • koperek do posypania

Sposób przygotowania:

  • Płuczemy skrzydełka (lub porcję rosołową), zalewamy je letnią wodą i gotujemy na średnim gazie.
  • Gdy mięso się zagotuje, usuwamy szumowinę, wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, doprawiany odrobiną pieprzu i soli. Gotujemy ok. pół godziny.
  • Pietruszkę, marchewkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 20 minut.
  • Wrzucamy obrane i posiekane w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości.
  • Kiszone ogórki trzemy na większych oczkach tarki. Podsmażamy je na maśle, dość często mieszając, przekładamy do dania. Gotujemy jeszcze 10 minut.
  • W małej misce łączymy śmietankę z żółtkiem. Dolewamy odrobinę gorącego wywaru, mieszamy, po czym wlewamy całość do zupy. Mieszamy ją i gotujemy przez chwilę.
  • Doprawiamy do smaku, a na końcu dodajemy pokrojony koperek.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image