Aronia to krzew owocowy, który pochodzi z Ameryki Północnej. Zwykle osiąga wysokość od 2 do 2, 5m. Kwitnie w maju, wypuszczając białe kwiaty. Pojawiające się na początku września owoce aronii to jagody o czarnofioletowym kolorze.
Uprawa aronii
Aronia jest mało wymagającym krzewem. Ma niewielkie wymagania glebowe i jest odporna na mróz. Nie wymaga okrycia na zimę. Dzięki temu, aronia nadaje się do uprawy na terenie całego kraju. Jest również odporna na szkodniki i choroby. Jednak najlepiej sadzić aronię na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Krzew najbardziej toleruje podłoże żyzne, próchnicze i lekko kwaśne, które jest zasobne w składniki pokarmowe. Szczególnie wymaga podlewania w okresie dojrzewania owoców i w czasie suszy.
Poleca się rozmnażać roślinę poprzez siew nasion. Aronia dobrze znosi przycinanie, wczesną wiosną i latem. Krzew najlepiej sadzić późną jesienią (październik lub listopad) albo wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia). Może być sadzona przy drogach i na terenach miejskich, ponieważ nie gromadzi metali ciężkich. Nadaje się do tworzenia żywopłotów i do sadzenia w grupach. Świetnie sprawdza się jako roślina dekoracyjna, jesienią jej liście przybierają najpierw barwę pomarańczową, a później czerwoną. Ze względu na swoje małe wymagania co do gleby, aronia jest coraz częściej uprawiana w ogródkach działkowych.
Właściwości aronii
Aronia posiada liczne właściwości lecznicze, wpływa pozytywnie na wygląd i zdrowie organizmu. Jest bogata w mikro- i makroelementy (żelazo, wapń, miedź, jod), karoten oraz witaminy B2 i B6. Aronia wspomaga ochronę układu krwionośnego, jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy. Pomaga również obniżyć ciśnienie. Wpływa korzystnie na układ trawienny, nerwowy i odporność organizmu. Działa uspokajająco, łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm. Wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Wspomaga również ostrzejsze widzenie. Aronia działa także regenerująco na skórę, paznokcie i włosy. Wpływa na poprawę pamięci i koncentracji.
Zastosowanie aronii
Z uwagi na liczne pozytywne właściwości, aronia znajduje zastosowanie w przetwórstwie, kulinariach, kosmetyce i farmakologii.
Z owoców aronii przygotowuje się dżemy, konfitury, soki, syropy, kompoty, nalewki i galaretki. Nadaje się jako dodatek do ciast oraz mięs i sosów. Suszone owoce nadadzą się na herbatę. Sok z aronii bardzo dobrze sprawdza się jako barwnik, może być też pomocny w przypadku oparzenia słonecznego.