Przepis | Strona główna | Blog | Awokado, cenne źródło zdrowia
Awokado, cenne źródło zdrowia

Awokado, cenne źródło zdrowia

Smaczliwka, awokado właściwe (Persea Mill.) należy do rodziny wawrzynowatych, laurowatych (Lauraceae Juss.). Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej i Środkowej. Owoce awokado nazywane bywają „gruszkami aligatora”, „owocami maślanymi”, „masłem puszczy”, albo „masłem boga”. Nazwa „gruszka aligatora” to nie porównanie do łuszczącej się skórki owocu, ale do błędnej wymowy w języku angielskim jej hiszpańskiej nazwy „avogado”.

Awokado, cenne źródło zdrowia

Owoc to jednonasienna „tłusta”, jadalna, ciemnozielona jagoda, o grubej skórce, kształcie gruszkowatym, miąższu kremowo-zielonkawym, z dużą pestką. Awokado wywodzi się z tej samej rodziny botanicznej, co cynamonowiec. Znane było 10 000 lat p.n.e., dowodem są wykopaliska w południowym Meksyku. Uprawę rozpoczęto około 5 000 lat temu. Europejczycy poznali awokado dopiero po podboju Nowego Świata. Owoc szybko zyskiwał na popularności, by stać się częścią jadłospisu. Na większą skalę, zaczęto uprawiać te wiecznie zielone drzewa, na początku XX wieku w USA, szczególnie w subtropikalnym klimacie Kalifornii.

Największym producentem awokado jest Meksyk i Chile. Drzewa smaczliwki rosną w RPA, Ameryce Północnej i Południowej, w Azji południowo-wschodniej. Dzięki klimatowi największym producentem awokado w Europie, jest Hiszpania.

Przepisy z awokado

Awokado – właściwości odżywcze

  1. Witamina A nazywana witaminą młodości, wspomaga zachować zdrową skórę, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka.
  2. Witamina B1 ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  3. Witamina B3, niacyna reguluje poziom cholesterolu, zwiększa przepływ krwi w naczyniach, wspiera układ nerwowy.
  4. Witamina B9 zapobiega stanom depresyjnym. Foliany odpowiadają za metabolizm, biorą udział w powstawaniu czerwonych krwinek.
  5. Witamina C to lek na przeziębienia, wzmacnia odporność organizmu, zapobiega rozwojowi stanu zapalnego tkanki łącznej, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
  6. Witamina E jest naturalną barierą ochronną komórek przed wolnymi rodnikami, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pozom cholesterolu.
  7. Błonnik pokarmowy reguluje pracę układu pokarmowego, sprzyja uczucie sytości, stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
  8. Glukoza to cukier prosty, paliwo w postaci węglowodanów, źródło energii dla komórek, wspomaga tworzenie tłuszczów i białek.
  9. Luteina, silny antyoksydant odpowiada za widzenie centralne, zapewnia ostrość wzroku. Awokado to „luteinowy cud natury”.
  10. Awokado to cenne źródło cynku wspomaga odchudzanie, przyczynia się do poprawy wyglądu skóry i włosów, podnosi ciśnienie krwi, chroni mężczyzn przed prostatą.
  11. Potas, jeden z makroelementów, niezbędny w procesie dotlenienia mózgu i komórek, wpływa na proces lepszego trawienia i wchłaniania, chroni przed skurczem mięśni.
  12. Wapń jest budulcem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na kurczliwość mięśni.
  13. Fosfor, makroelement, składnik błon komórkowych, kości i zębów, wspomaga pracę układu nerwowego i krwionośnego.
  14. Sód reguluje objętość wody w organizmie, chroni przed anemią.
  15. Żelazo składnik hemoglobiny transportuje tlen do mięśni.
  16. Magnez wpływa i zapobiega chorobom serca, poprawia pamięć, działa uspokajająco.
  17. Jod, mikroelement potrzebny jest tarczycy do produkcji hormonów. Jego niedobór w przypadku dzieci i kobiet ciężarnych prowadzi do poważnych schorzeń.
  18. Mangan uczestniczy w spalaniu tłuszczów, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  19. Miedź ułatwia transport żelaza w organizmie.
  20. Awokado to głównie tłuszcze nienasycone, cenne źródło dobrego tłuszczu, podwyższają poziom dobrego cholesterolu.
  21. Tłuszcze wielonienasycone to kwasy Omega 3, pełnią funkcję ochronną serca.

Ciekawostki o awokado

  1. Awokado uznawane jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków.
  2. Liście i korę stosowano do leczenia gorączki i chorób kobiecych.
  3. Jedno owocujące drzewo może dać 100 kg owoców w ciągu roku.
  4. Pestka awokado jest jadalna, zdrowa i nietoksyczna. Poleca się przesuszenie i zmiksowanie, może być dodana do jogurtu.
  5. Skórkę można wykorzystać jako maseczkę do twarzy.
  6. Awokado jest owocem bardzo kalorycznym, w 80% składa się z tłuszczu, który jest bardzo zdrowy. Owoc w diecie zwiększa uczucie sytości, sprawia, że przerwy między posiłkami są dłuższe, nie podjadamy.
  7. Kosmetyki z olejem z awokado nawilżają, natłuszczają i odżywiają skórę.
  8. Miąższ najlepiej skropić sokiem z cytryny, by zachować kolor świeżego owocu.

Awokado to odżywczy owoc, który można jeść na słodko i ostro (jest delikatne, orzechowe, łagodne, maślane) w połączeniu z dodatkami wzbogaca smak. Możemy dodawać je do koktajli, delikatnych sałatek, wegańskich potraw, farszy, past, makaronów, zup w postaci kremów, podawać z pieczywem, można łączyć z przyprawami. Smakuje jako dodatek z jajkiem, wędzonym łososiem, szynką parmeńską, warzywami. Dojrzały owoc stosowany jest jako zamiennik masła.

Słynny meksykański sos Guacamole (salsa) sporządzany jest na bazie awokado. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, nachosami lub podaje w miseczkach, jako przekąskę między posiłkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*