Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Dip z awokado i słonej fety
Dip z awokado i słonej fety

Dip z awokado i słonej fety

Dip z awokado i słonej fety o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Możesz przygotować go jako salsę do grillowanych szaszłyków lub jako sos do chipsów, nachosów i chrupiących warzyw serwowanych w formie przekąski. Pysznie smakuje podawany z warzywnymi frytkami. Ma wartościowy skład i orzeźwiający smak za sprawą dodatku listków bazylii.

Orzeźwiający dip z awokado, słonej fety i bazylii

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DipKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miseczka
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

30

min.
Kalorie

190

kcal

Orzeźwiający dip z awokado, słonej fety i listków świeżej bazylii. Dip bazyliowy do dań z grilla, chipsów i chrupiących warzyw.

Składniki:

  • 1 duże awokado

  • 100 g sera feta Favita

  • 100 g gęstego jogurtu greckiego

  • 10 listków świeżej bazylii

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Przepis na dip z awokado i fety jest banalnie prosty i praktycznie jednoetapowy. Awokado przekrój na pół, w pestkę wbij nóż i usuń ją. Łyżeczką wydrąż miąższ awokado i przełóż go do kielicha blendera.
  • Dodaj słoną fetę (polecam fetę Favita, chociaż nie jest to prawdziwa grecka feta), listki świeżej bazylii, obrany ząbek czosnku, sok z limonki, oliwę i przyprawy. Zblenduj na gładko, jak najkrócej. W przypadku tego dipu blendowanie i gładka konsystencja są pożądane, dlatego lepiej użyć blendera niż widelca jak w przyrządzaniu tradycyjnego guacamole.
  • Dip przełóż do ozdobnej miseczki. Z wierzchu skrop dekoracyjnie kropelkami oliwy, kawałeczkami pokruszonej fety i listkiem bazylii. Przed podaniem koniecznie schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut, będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*