Awokado to jeden z tych owoców, które coraz bardziej zyskuje popularność wśród Polaków. Pochodzi z południowo-środkowego Meksyku, jest więc szczególnie rozpowszechnione w krajach Ameryki południowej i łacińskiej. Ten zielony owoc, z ciemną chropowatą skórką i ogromną w sercu owocu pestką ma bardzo korzystny wpływ zdrowotny na funkcjonowanie naszego organizmu.
Znany jest głównie jako dodatek do sałatek, a także doskonały zamiennik masła do smarowania pieczywa. Dlaczego warto sięgnąć, spróbować a następnie wprowadzić ten zielony owoc do naszej codziennej diety. Co takiego kryje w sobie ten nietypowy gatunek o specyficznym kremowym smaku?
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że jest to najbardziej kaloryczny owoc ze wszystkich, dlatego nie jest polecany osobom prowadzącym diety odchudzające. Jest natomiast jak wyżej wspomniano doskonałym zamiennikiem masła szczególnie dla osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego jakim jest na przykład miażdżyca.
Awokado jest ogromnym zasobnikiem mających bardzo pozytywny wpływ na zdrowie jednonienasyconych kwasów Omega 9, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Skutecznie obniża zły cholesterol minimalizując wystąpienie zawałów i udarów serca. Dodatkowo procesy te wspomaga także występujący w awokado w wysokim stężeniu tak zwany kwas oleinowy, który reguluje między innymi ciśnienie krwi.
Owoc ten jest szeroko polecany dla cukrzyków, gdyż co jest ciekawostką jest również owocem, które zawiera najmniej cukrów prostych. Wspiera pracę naszej krwiotwórczej pompy jaką jest serca, a to dzięki obecności takich pierwiastków jak potas i magnez. Bogaty w silne przeciwutleniacze jest doskonałą pożywką dla funkcjonowania mózgu.
Zawarta w nim tyrozyna wspomaga procesy myślowe, a inne jak luteina wraz z zeaksantyną poprawia nasz wzrok, zapobiegając takim schorzeniom jak zaćma. Kolejną ciekawostką jest fakt, że awokado powinniśmy dodawać do sałatek, w których króluje pomidor, a to ze względu na to, że cztery szybciej likopen w nich występujące.
Na podstawie poniższych informacji nie powinien dziwić nas fakt, dlaczego ten owoc był tak szczególnie otaczany kultem przez Majów i Azteków. Jest to swoistego rodzaju “masło bogów”.