Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kanapeczki z wędzonym łososiem na krakersach
Kanapeczki z wędzonym łososiem na krakersach

Kanapeczki z wędzonym łososiem na krakersach

Imprezowa przekąska w królewskim stylu. Maleńkie kanapeczki na słonych krakersach, w sam raz na 2 kęsy. Krakersy z kremowym serkiem pieprzowym, plasterkami surowego wędzonego łososia, ogórkiem i koperkiem. Przekąska jest słynna, każdy daje jednak nieco inne dodatki. Widziałam ostatnio podobną przekąskę z łososiem na krakersach, tylko z serkiem chrzanowym i cząstką cytryny. Opcji jest wiele ale główną gwiazdą przepisu jest łosoś, delikatnie wędzony i przepyszny. Mini kanapeczki przygotuj najlepiej chwilę przed planowanym serwowaniem, w innym wypadku krakersy rozmiękną i całość będzie się rozpadała.

Krakersy z kremowym serkiem i wędzonym łososiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

25

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

310

kcal

Imprezowa przekąska. Mini kanapeczki na słonych krakersach z kremowym serkiem pieprzowym i wędzonym łososiem.

Składniki:

  • 100 g krakersów Lajkonik (około 25 krakersów)

  • 2 opakowania kremowego serka z pieprzem Piątnica

  • 100 g łososia sałatkowego (surowego, wędzonego, w cienkich płatach)

  • 1 zielony ogórek

  • świeży koperek


Sposób przygotowania:

  • Serek z Piątnicy przełóż do rękawa zakończonego tylką gwiazdą. Twarożek wyciśnij na krakersy. Możesz pominąć ten krok i najzwyczajniej posmarować krakersy serkiem, jednak użycie ozdobnej tylki zapewnia bardziej estetyczny efekt przekąski.
  • Na krakersach z serkiem ułóż niewielkie kawałeczki wędzonego łososia. Obok ułóż półplasterek zielonego ogórka (ogórka najlepiej nie obieraj), dodatkowo przyozdób kanapeczki niewielką gałązką świeżego koperku.
  • Kanapeczki przygotuj najlepiej tuż przed planowanym podaniem. Nie mogą leżakować zbyt długo, gdyż krakersy zmiękną od serka.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*