Przepis | Strona główna | Blog | Bakłażan jako źródło cennych witamin
Bakłażan jako źródło cennych witamin

Bakłażan jako źródło cennych witamin

Psianka podłużna to roślina jednoroczna, z rodziny psiankowatych. Najczęściej używaną nazwą to bakłażan lub oberżyna. Inne nazwy to gruszka miłosna, jajko krzewiste, bakman. Bakłażan często mylony jest z kabaczkiem, należy do tej samej rodziny co ziemniaki, pomidory, papryka czy tytoń. Istnieje wiele odmian różniących się wielkością i kolorem. Owoc bakłażana to fioletowa, żółta, pomarańczowa lub zielona, soczysta jagoda o pachnących, pięciopłatkowych kwiatach, długiej łodydze, która w zależności od odmiany bywa pokryta kolcami. Charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem i twardą skórą. Bakłażan to roślina uprawiana w tropikach i subtropikach na całym świecie. Do wzrostu potrzebuje wysokiej temperatury, 20-30 stopni Celsjusza, jest wrażliwy na niedobór wody.

Bakłażan jako źródło cennych witamin

Pierwsze informacje o uprawach bakłażana pochodzą ze starożytnych Chin z 500 p.n.e. Prawdopodobnie roślina uprawiana była wcześniej w Azji Południowej. Do Hiszpanii, oberżyna sprowadzona została przez Maurów, muzułmańskich mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Ojczyzną bakłażana są Indie, gdzie nazywany jest „Królem” warzyw, w Afryce Subsaharyjskiej stanowi główny składnik pożywienia ubogiej ludności. Największym producentem bakłażana są Chiny, Turcja, Indie, Egipt, Japonia, Włochy.

Bakłażan, ciepłolubne warzywo, do Polski dotarł w XV wieku z Indii jako roślina ozdobna, wykorzystywana do dekoracji potraw. By przyspieszyć zbiory, w chłodniejszych rejonach Europy, w tym w Polsce oberżyna uprawiana jest najczęściej w tunelach foliowych i szklarniach.

Bakłażan w kuchni.

Bakłażan i jego właściwości.

Bakłażan nazywany jest warzywem, w znaczeniu botanicznym to owoc, a dokładniej jagoda. Posiada cenne właściwości odżywcze, dostarcza 24 kalorie na 100 g owocu, 91,9% wody, 0,98 g białka i 3 g błonnika. Roślina obfituje w witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy C, E i K, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź, mangan oraz śladowe ilości kwasu foliowego i niewielkie ilości sodu. Bakłażan to bogactwo przeciwutleniaczy, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu i ochrony przed wieloma chorobami. Bakłażan to roślina o wielu wartościach prozdrowotnych.

Bakłażan – właściwości zdrowotne.

  1. Zawiera składniki odżywcze, które chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem, a tym samym wzmacniają pamięć i koncentrację.
  2. Wspomaga trawienie. Podczas trawienia błonnik wpływa na produkcję soków trawiennych, co poprawia rozkład i przyswajalność pokarmów. Bakłażan wspiera zdrowie pęcherzyka żółciowego.
  3. To skuteczny środek przeczyszczający, popularny na zaparcia.
  4. Bakłażan to bogactwo kwasu foliowego oraz aktywnych metabolitów. Niedobór witaminy B9 może doprowadzić do zaburzeń układu krwionośnego.
  5. W diecie poprawia pracę serca, zapobiega chorobom układu krążenia, wpływa na obniżenie cholesterolu.
  6. Wykazuje właściwości pomocnicze w leczeniu chorób nowotworowych. Bakłażan zawiera flawonoidy, karotenoidy, resveratrol fitosterole, które obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory (ekstrakty ze skóry bakłażana).
  7. Wspomaga nerki w pozbywaniu się nadmiaru soli i wody z organizmu poprzez zwiększone wydalanie moczu.
  8. Wspomaga odchudzanie, zawiera znikomą ilość tłuszczów i znaczną ilość błonnika, który zapewnia uczucie sytości.
  9. Jest zalecany szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Ważna jest jednak konsultacja z lekarzem.
  10. W diecie w naturalny sposób pobudza układ poznawczy, poprawia funkcje myślowe.
  11. Zawiera nasuninę, silny antyoksydant, przeciwutleniacz. Nasunina jest silną substancją antystarzeniową.
  12. Jest warzywem bogatym w żelazo, którego niedobór prowadzi do anemii.
  13. Polecany jest przy kuracji antybiotykowej, ma właściwości detoksykacyjne.

Bakłażan w kuchni używany jest na całym świecie, jest smacznym dodatkiem do wielu dań. Jest szczególnie popularny w kuchni bliskowschodniej, indyjskiej, greckiej, francuskiej i chińskiej. Sól, pieprz, świeży lub granulowany czosnek, świeża lub suszona papryka, suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy to dodatki dzięki którym, bakłażan staje się aromatyczny i wzmacnia smak wielu potraw. Wspaniale smakuje grillowany, w cieście, delikatnie pieczony, duszony. Bakłażan sprawdza się jako marynata, dodatek do sałatek, faszerowany, łączony z mięsem, rybami, makaronem, warzywami lub w tostach. Pasta z pieczonego bakłażana, tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki jest nie tylko bardzo smaczna, ale i bardzo zdrowa.

Ciekawostki o bakłażanie

  1. Ze względu na ciężkostrawność nie zaleca się podawać bakłażana dzieciom i kobietom w ciąży.
  2. Bakłażan zawiera solaninę, związek toksyczny powodujący zatrucie pokarmowe. Po obróbce termicznej toksyna przestaje być szkodliwa. Należy jednak pamiętać, by skracać czas obróbki, ograniczając w ten sposób utratę cennych składników odżywczych.
  3. Często jest dodatkiem do tłustych mięs, gdyż wspomaga trawienie. Bakłażan zawiera dwa razy więcej błonnika niż jabłko.
  4. Przed obróbką termiczną należy go pokroić, posolić i zostawić na kilka minut by utracił goryczkę.
  5. Najlepszym miejscem do przechowywania bakłażana jest lodówka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*