Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Caponata czyli sycylijski gulasz
Caponata czyli sycylijski gulasz

Caponata czyli sycylijski gulasz

Caponata to danie pochodzące z kuchni sycylijskiej, które jest odmianą gulaszu warzywnego. Bazą jest posiekany smażony bakłażan, gotowana sałatka warzywna i seler naciowy. Gulasz ten doprawiony jest słodzonym octem z kaparami w sosie słodko-kwaśnym i z dodatkiem oliwy. Ma słodki, lekko kwaskowaty smak i jest mięsista i chrupka. To danie głównie podawane w okresie letnim na obiad lub kolację. Może być podawana jako danie główne lub po zmiksowaniu jako pasta do pieczywa.

Caponata czyli sycylijski gulasz

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: GulaszKuchnia: SycylijskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Dla miłośników kuchni włoskiej z naciskiem na kuchnię sycylijską przygotowaliśmy wyjątkowy przepis na caponatę czyli sycylijski gulasz.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 bakłażany

  • 4 łyżki 4 oliwy

  • 1 1 mała cebula

  • 2 łodyżki 2 selera naciowego

  • 2 łyżki 2 czerwonego octu winnego

  • 700 g 700 świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych

  • 1 łyżka 1 cukru

  • 1/2 łyżki 1/2 kaparów

  • 10 10 zielonych oliwek

  • bazylia, sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować bakłażana, czyli pokroić go na plastry ok. 1,5 cm grubości, posypać solą z obu stron i odstawić na 20-30 min do momentu, aż na powierzchni bakłażana zbierze się woda.
  • Następnie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, selera w plasterki, a pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki, usunąć nasiona a miąższ pokroić w kostkę.
  • Kolejną częścią jest wytarcie plastrów bakłażana ręcznikiem, pokrojenie w kostkę i smażenie go na patelni przez 10 min, do momentu, aż zmięknie. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni zeszklić cebulę na umiarkowanym ogniu przez ok. 7 min, dodać selera i smażyć kolejne 5 min, aż zmięknie.
  • Następnie dodać do cebuli i selera ocet, gotować przez 2 min, aż większość octu wyparuje oraz cukier, pomidory i świeżo zmielony pieprz. Wszystko razem gotować przez ok. 10 min bez przykrycia.
  • Na koniec dodać odcedzone kapary i oliwki oraz wymieszać i połączyć wszystkie składniki z wcześniej przygotowanym bakłażanem. Posypać bazylią.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*