Przepis | Strona główna | Dania główne | Roladki z faszerowanego bakłażana
Roladki z faszerowanego bakłażana

Roladki z faszerowanego bakłażana

Na pewno nieraz głowicie się, jak przyrządzić zdrowy i jednocześnie smaczny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom, włącznie z najmłodszymi. Bakłażan nie znajduje się na głównej liście przysmaków dla dzieci, jednak w tej odsłonie może zasmakować nawet tym z najbardziej wybrednymi podniebieniami. Przedstawiamy przepis na pyszne roladki.

Roladki z faszerowanego bakłażana

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: Danie główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

160

kcal

Przedstawiamy genialny i prosty przepis na bakłażana w postaci roladek faszerowanych mięsem mielonym i pomidorami z puszki z nutą bazylii.

Składniki:

  • 2 większe bakłażany

  • 500 g mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 1 bu bułki tartej

  • 1 puszka pomidorów konserwowych

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta

  • oliwa z oliwek

  • bazylia

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Odcinamy końcówki bakłażanów. Następnie kroimy bakłażany na paski o grubości 0,5 centymetra.
  • Paski z bakłażanów układamy obok siebie na dużej blasze do pieczenia i solimy. Czekamy ok. 30 min., aż puszczą wodę.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy ją do mielonego mięsa. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.
  • Do szklanego naczynia przekładamy konserwowe pomidory i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, czosnku i świeżej bazylii. Mieszamy.
  • Z mięsa mielonego formujemy niewielkie pulpety o owalnym kształcie. Owalne pulpety łatwiej jest zawinąć w paski bakłażanów.
  • Bakłażany suszymy za pomocą papierowego ręcznika i smażymy krótko z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i dodajemy na dno trochę sosu. Każdy pulpet owijamy w pasek bakłażana i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
  • Kiedy wszystkie roladki są już w naczyniu, polewamy je sosem.
  • Pieczemy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 5 min. przed końcem pieczenia, możemy na każdą roladkę położyć kawałeczek sera.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*