Pizza to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich dań, którym zajadają się mieszkańcy całego świata. O jego jakości w dużej mierze decyduje smak i konsystencja ciasta. Idealny placek jest cienki, kruchy i chrupki. Do jego wykonania potrzebny jest nie tylko wyjątkowy kunszt kulinarny, ale także odpowiednio zmielona mąka. Zanim więc rozpoczniesz swoją przygodę z robieniem pizzy, zastanów się dobrze nad wyborem odpowiedniego produktu.
Jaka jest najlepsza mąka do pizzy?
Aby powstała mąka trzeba odseparować od siebie bielmo ziarna od okrywy, która tworzy otręby. Istnieje wiele różnych rodzajów tego wyrobu. Różnią się one od siebie przede wszystkim stopniem rozdrobnienia ziaren i oddzielenia otrębów, co wpływa między innymi na zawartość związków mineralnych. Przemiał decyduje ponadto o tym, jak sypki będzie produkt finalny. Rodzaj wykorzystywanej mąki wpływa na strukturę i charakter ciasta, dlatego wyroby, które z nich powstają są tak różne.
Pizza wychodzi najlepiej, kiedy do jej zrobienia używa się mąki typu 00, która charakteryzuje się wyjątkowo wysokim stopniem zmielenia. Jej konsystencja zbliżona jest do talku, dzięki czemu przypomina śnieżnobiały pył. W takim produkcie praktycznie nie ma otrębów, jest za to sporo glutenu, który odpowiada za dużą elastyczność i spoistość ciasta. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji placek jest miękki w środku, ale chrupki na zewnątrz. Do zrobienia pizzy można też wykorzystać najczęściej produkowane w Polsce mąki 450 i 550, które charakteryzują się wysokim poziomem rozdrobnienia i sporą zawartością glutenu. Trzeba jednak pamiętać, że wyroby, które najlepiej wychodzą przy ich użyciu to pieczywo, ciasta, czy naleśniki.
Czy można zrobić pizzę z mąki bezglutenowej?
Niestety, pomimo że gluten ma wiele zalet, wywołuje także często alergię. Ze względu na jej nieprzyjemne objawy, wiele osób powinno wyeliminować ten składnik z diety. W takim wypadku jednak należy szukać alternatywnych do mąki pszennej produktów, które pozwolą gotować pyszne potrawy, niezależnie od nietolerancji pokarmowej. Jest to szczególnie istotne w przypadku dań takich jak pizza, które zawierają sporo wymienionej substancji. Na szczęście współcześnie istnieje wiele zamienników, które sprawiają, że nie trzeba drastycznie ograniczać swojego menu pomimo alergii.
W sprzedaży dostępnych jest wiele mąk bezglutenowych (https://ale-mlyn.pl/pl/menu/maki-bezglutenowe-199.html). Są one produkowane z takich roślin jak owies, gryka, ryż lub soja. Dobrze sprawdzają się także mąki z tapioki, a nawet konopi. Ze względu na to, że właściwości tych wyrobów są nieco inne, niż najczęściej wykorzystywanej do robienia pizzy mąki 00, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta, przeważnie trzeba połączyć kilka ich rodzajów. Inną opcją jest zakup mąki pełnoziarnistej, która jest bardzo zdrowa i zawiera wiele składników odżywczych. Wśród nich znajduje się błonnik oraz minerały takie jak żelazo, cynk, fosfor i magnez. Dietetycy często zalecają jedzenie produktów z pełnego ziarna, więc warto włączyć je do swojego jadłospisu.