Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi
Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi

Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi

Pizza Neapolitana jest daniem tradycyjnym Włochów i jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Neapolu. Włosi jak wiadomo są wielkimi patriotami stąd też składniki znajdujące się na pizzy kolorami przypominają flagę Włoch. Z czego składa się oryginalna pizza neapolitańska? Przede wszystkim z pomidorów San Marzano, rosnących na polach wulkanicznych, a także mozzarelli di bufala sampana z mleka krów wypasanych na bagnach Campanii i Lazio z dodatkiem liści bazylii. Całość skrapiana jest oliwą z oliwek.

Pizza Neapolitana

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę neapolitana do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szczypta soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy neapolitana
  • 100 g startego sera mozzarella

  • 200 g sera mozzarella z zalewy

  • 1 średni pomidor

  • 2 gałązki bazylii


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy neapolitana
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym. Oprószyć także startym serem mozzarella.
  • Mozzarellę z zalewy pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć równomiernie na pizzy.
  • Pomidory pokroić w plastry. Porozkładać równo na pizzy.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C. Włożyć do piekarnika pizzę i wypiekać przez około 15 minut. Piekarnik piekarnikowi nie jest równy, więc należy kontrolować stopień wypieczenia. Czasami wystarczy 13 minut czasami potrzeba 17 minut
  • Gałązkę bazylii obrać. Liście umyć i osuszyć. Po upieczeniu pizzy porozkładać równomiernie na gotowym placku.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Pizza Neapolitana to oryginalna pizza pochodząca z Włoch. Jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych i mozzarelli z mleka bawolic. Zgodnie z zasadami wytwarzana jest z mąki typu 00, drożdży piwnych, wody pitnej i soli oraz oliwy. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami. Pizza ta musi być przygotowywana w piecu opalanym drewnem. Może mieć grubość ok. 0,4cm w środku i brzegi wysokości 1-2cm. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna, o charakterystycznie przyrumienionych brzegach. W 2009r. pizza ta została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG, które oznacza, że wyróżniają ją niepowtarzalne składniki i jest przygotowywana tradycyjnymi metodami, które muszą być znane przynajmniej od 30 lat. Jej ciasto jest wyjątkowo cienkie, a wypiek jest gotowy już po kilkudziesięciu sekundach. Pizza neapolitana to punkt wyjścia dla innych pizz.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image