Pizza Neapolitana jest daniem tradycyjnym Włochów i jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Neapolu. Włosi jak wiadomo są wielkimi patriotami stąd też składniki znajdujące się na pizzy kolorami przypominają flagę Włoch. Z czego składa się oryginalna pizza neapolitańska? Przede wszystkim z pomidorów San Marzano, rosnących na polach wulkanicznych, a także mozzarelli di bufala sampana z mleka krów wypasanych na bagnach Campanii i Lazio z dodatkiem liści bazylii. Całość skrapiana jest oliwą z oliwek.
Pizza Neapolitana to oryginalna pizza pochodząca z Włoch. Jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych i mozzarelli z mleka bawolic. Zgodnie z zasadami wytwarzana jest z mąki typu 00, drożdży piwnych, wody pitnej i soli oraz oliwy. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami. Pizza ta musi być przygotowywana w piecu opalanym drewnem. Może mieć grubość ok. 0,4cm w środku i brzegi wysokości 1-2cm. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna, o charakterystycznie przyrumienionych brzegach. W 2009r. pizza ta została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG, które oznacza, że wyróżniają ją niepowtarzalne składniki i jest przygotowywana tradycyjnymi metodami, które muszą być znane przynajmniej od 30 lat. Jej ciasto jest wyjątkowo cienkie, a wypiek jest gotowy już po kilkudziesięciu sekundach. Pizza neapolitana to punkt wyjścia dla innych pizz.