Pizza boscaiola oryginalnie pochodzi z Neapolu i jest tradycyjnym lokalnym przysmakiem. Najczęściej podawana jest bez sosu pomidorowego, chociaż można spotkać także pizza boscaiola z sosem pomidorowym – ale tylko muśnięta nim, lekko przesmarowana przed pieczeniem. nasz przepis jest właśnie z sosem pomidorowym, lecz jeśli ktoś woli bez sosu to może ten krok w przepisie pominąć. Pizza boscaiola jest prostą pizzą stąd też także prostota jej dodatków. W tym przypadku grzybów (pieczarek), kiełbasy i pomidora.
Jest to rodzaj pizzy charakterystyczny dla Neapolu, choć każdy z regionów Włoch stara się, aby dać z siebie to co najlepsze, a także korzystać z własnych typowych produktów. Jest ona naprawdę smaczna, składa się z grzybów, plasterków kiełbasy i oczywiście mozzarelli.
Pizza Boscaiola – to tradycyjna włoska odmiana pizzy z mozzarellą, borowikami lub pieczarkami, pomidorami, śmietaną i pokrojoną włoską kiełbasą. Czasami jest przygotowywana bez pomidorów i może być wzbogacona oliwą z oliwek, oliwkami lub świeżą pietruszką. To typowy produkt gastronomiczny kuchni neapolitańskiej, dziś jest najbardziej znanym jedzeniem na całym świecie. Ciasto, oprócz jakości składników, ma duże znaczenie ze względu na zakwaszanie i dojrzewanie. Ten rodzaj pizzy jest typowy dla Neapolu, ale każdy region Włoch stara się dać z siebie to,