Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Margherita. Najprostsza pizza
Pizza Margherita. Najprostsza pizza

Pizza Margherita. Najprostsza pizza

Jest najpopularniejszą włoską pizzą, zwana także królową stołu. Można jej spróbować w każdej pizzerni we Włoszech i prawie w każdej na świecie. Ten rodzaj pizzy wywodzi się z Neapolu. Z kolei nazwę tej pizzy zawdzięcza się królowej Włoch – Małgorzacie Sabaudzkiej, która była uwielbiana przez naród. Skład jest bardzo prosty: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Wnikliwie można zauważyć, że składniki odzwierciedlają swoimi kolorami flagę Włoch.

Pizza Margherita

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

265

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę margherita do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy margherita
  • 2 kulki 2 mozzarelli w zalewie

  • 1/2 krzaczka 1/2 bazylii

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy margherita
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Kulki mozzarelli pokrój w cienkie plastry i ułóż równo na pizzy.
  • Z krzaczka doniczki bazylii pourywaj listki, opłucz w wodzie, wysusz. Poukładaj na pizzy.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200C. Włóż do piekarnika pizzę i piec około 15 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Pizza Margherita to królowa wśród pizzy. To typowa pizza neapolitańska, zrobiona z pomidorów San Marzano, sera mozzarella, świeżej bazylii, soli i oliwy z oliwek. Najprawdopodobniej powstała na cześć królowej Włoch, ponieważ dodatki są inspirowane kolorami flagi narodowej Włoch. Przygotowuje się ją na bazie podstawowego ciasta na bazie wody, mąki, oliwy, soli i drożdży, zwieńczona miąższem z pomidorów i mozzarellą. Obecnie to najpopularniejsza pizza zarówno we Włoszech jak i na całym świecie. Piecze się ją przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika, kładziemy listki świeżej bazylii na wierzchu. Przyrządzana jest na cienkim spodzie. Ze względu na to, że pizza Margherita jest uboga w składniki, można stwierdzić, że jest niskokaloryczna. Dzięki dodanej bazylii staje się bardzo aromatyczna i smaczna. Pomidory nadają jej słodki smak, ponieważ ich miąższ jest słodki. Pizza ta ze względu na składniki, dostarcza organizmowi wartości odżywczych, witamin oraz składniki mineralne takie jak np. potas.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*