Jest najpopularniejszą włoską pizzą, zwana także królową stołu. Można jej spróbować w każdej pizzerni we Włoszech i prawie w każdej na świecie. Ten rodzaj pizzy wywodzi się z Neapolu. Z kolei nazwę tej pizzy zawdzięcza się królowej Włoch – Małgorzacie Sabaudzkiej, która była uwielbiana przez naród. Skład jest bardzo prosty: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Wnikliwie można zauważyć, że składniki odzwierciedlają swoimi kolorami flagę Włoch.
Pizza Margherita to królowa wśród pizzy. To typowa pizza neapolitańska, zrobiona z pomidorów San Marzano, sera mozzarella, świeżej bazylii, soli i oliwy z oliwek. Najprawdopodobniej powstała na cześć królowej Włoch, ponieważ dodatki są inspirowane kolorami flagi narodowej Włoch. Przygotowuje się ją na bazie podstawowego ciasta na bazie wody, mąki, oliwy, soli i drożdży, zwieńczona miąższem z pomidorów i mozzarellą. Obecnie to najpopularniejsza pizza zarówno we Włoszech jak i na całym świecie. Piecze się ją przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika, kładziemy listki świeżej bazylii na wierzchu. Przyrządzana jest na cienkim spodzie. Ze względu na to, że pizza Margherita jest uboga w składniki, można stwierdzić, że jest niskokaloryczna. Dzięki dodanej bazylii staje się bardzo aromatyczna i smaczna. Pomidory nadają jej słodki smak, ponieważ ich miąższ jest słodki. Pizza ta ze względu na składniki, dostarcza organizmowi wartości odżywczych, witamin oraz składniki mineralne takie jak np. potas.