Często zdarza się tak, że brakuje nam w kuchni czasu i pomysłu na przygotowanie pysznego deseru. Alternatywą dla domowych wypieków mogą być te kupowane w sklepie, jednak takie rozwiązanie będzie kosztowne, ponadto gotowe ciasta zawierają sztuczne barwniki i sporo konserwantów. Chcąc przygotować deser dla gości szybko i skutecznie, warto posiłkować się klasycznymi przepisami na tradycyjne wypieki. Dzięki temu nasz deser z pewnością się uda, ponadto przepis stanowi swego rodzaju podstawę, którą możemy modyfikować według własnego uznania.
Taki właśnie jest tradycyjny biszkopt wiedeński. To wypiek, który smakuje każdemu, jest łatwy do wykonania, możemy podać go z dodatkiem bitej śmietany, konfitur albo ulubionych owoców. Dodatkowym atutem wypieku będą bakalie, które niewątpliwie wzbogacą jego smak. Biszkopt wiedeński znakomicie smakuje podany na deser lub do kawy. Powinni go przygotować domowi cukiernicy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, ponieważ przyrządza się go zdecydowanie łatwo i szybko, a jego smak i sposób podania zachwycą każdego.