Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Delikatny biszkopt wiedeński
Delikatny biszkopt wiedeński

Delikatny biszkopt wiedeński

Często zdarza się tak, że brakuje nam w kuchni czasu i pomysłu na przygotowanie pysznego deseru. Alternatywą dla domowych wypieków mogą być te kupowane w sklepie, jednak takie rozwiązanie będzie kosztowne, ponadto gotowe ciasta zawierają sztuczne barwniki i sporo konserwantów. Chcąc przygotować deser dla gości szybko i skutecznie, warto posiłkować się klasycznymi przepisami na tradycyjne wypieki. Dzięki temu nasz deser z pewnością się uda, ponadto przepis stanowi swego rodzaju podstawę, którą możemy modyfikować według własnego uznania.

Taki właśnie jest tradycyjny biszkopt wiedeński. To wypiek, który smakuje każdemu, jest łatwy do wykonania, możemy podać go z dodatkiem bitej śmietany, konfitur albo ulubionych owoców. Dodatkowym atutem wypieku będą bakalie, które niewątpliwie wzbogacą jego smak. Biszkopt wiedeński znakomicie smakuje podany na deser lub do kawy. Powinni go przygotować domowi cukiernicy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, ponieważ przyrządza się go zdecydowanie łatwo i szybko, a jego smak i sposób podania zachwycą każdego.

Delikatny biszkopt wiedeński

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: AustriackaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

210

kcal

Jeśli szukasz przepisu na delikatny biszkopt, polecamy spróbowanie biszkoptu wiedeńskiego. Prosty w wykonaniu i delikatny.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 200 g masła

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • tłuszcz to smarowania formy

  • bułka tarta

  • ulubione bakalie

Sposób przygotowania:

  • Wykonanie biszkoptu zacznij od przesiania mąki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier. Masło rozpuść w małym rondlu.
  • Przygotuj tortownicę średniej wielkości: nasmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą. Jajka wraz z cukrem ubij i dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj również śmietanę zaś na koniec roztopione, gorące masło. Dodaj również bakalie i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto wylej do formy i wstaw do nagrzanego do 185 stopni C piekarnika. Piecz w tej temperaturze przez dwadzieścia pięć minut. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image