Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Delikatny biszkopt wiedeński
Delikatny biszkopt wiedeński

Delikatny biszkopt wiedeński

Często zdarza się tak, że brakuje nam w kuchni czasu i pomysłu na przygotowanie pysznego deseru. Alternatywą dla domowych wypieków mogą być te kupowane w sklepie, jednak takie rozwiązanie będzie kosztowne, ponadto gotowe ciasta zawierają sztuczne barwniki i sporo konserwantów. Chcąc przygotować deser dla gości szybko i skutecznie, warto posiłkować się klasycznymi przepisami na tradycyjne wypieki. Dzięki temu nasz deser z pewnością się uda, ponadto przepis stanowi swego rodzaju podstawę, którą możemy modyfikować według własnego uznania.

Taki właśnie jest tradycyjny biszkopt wiedeński. To wypiek, który smakuje każdemu, jest łatwy do wykonania, możemy podać go z dodatkiem bitej śmietany, konfitur albo ulubionych owoców. Dodatkowym atutem wypieku będą bakalie, które niewątpliwie wzbogacą jego smak. Biszkopt wiedeński znakomicie smakuje podany na deser lub do kawy. Powinni go przygotować domowi cukiernicy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, ponieważ przyrządza się go zdecydowanie łatwo i szybko, a jego smak i sposób podania zachwycą każdego.

Delikatny biszkopt wiedeński

Delikatny biszkopt wiedeński

4 z 4 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: AustriackaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

210

kcal

Jeśli szukasz przepisu na delikatny biszkopt, polecamy spróbowanie biszkoptu wiedeńskiego. Prosty w wykonaniu i delikatny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 szklanki 2 mąki

  • 2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia

  • 5 5 jajek

  • 1 szklanka 1 cukru

  • 200 g 200 masła

  • 3 łyżki 3 kwaśnej śmietany

  • tłuszcz to smarowania formy

  • bułka tarta

  • ulubione bakalie

Sposób przygotowania:

  • Wykonanie biszkoptu zacznij od przesiania mąki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier. Masło rozpuść w małym rondlu.
  • Przygotuj tortownicę średniej wielkości: nasmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą. Jajka wraz z cukrem ubij i dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj również śmietanę zaś na koniec roztopione, gorące masło. Dodaj również bakalie i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto wylej do formy i wstaw do nagrzanego do 185 stopni C piekarnika. Piecz w tej temperaturze przez dwadzieścia pięć minut. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*