Przepis | Strona główna | Blog | Boże Narodzenie. Święta z karpiem i nie tylko
Danie wigilijne. Czyli polski karp nad karpie

Boże Narodzenie. Święta z karpiem i nie tylko

Przygotowania do Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia, to czas nadzwyczaj ekscytujący. Już od pierwszych dni listopada, o nadchodzących Świętach dają nam znać reklamy telewizyjne polecając i zachwalając ten, czy inny produkt. Reklamy radiowe polecają nowe i ciekawe przepisy kulinarne psujące na świąteczny stół.

A witryny sklepowe zapraszają i kuszą do wejścia, by zakupić na przykład prezent mikołajkowy, czy pod choinkowy. Na każdym kroku zachwycają nas także dekoracje uliczne pełne kolorowych światełek i place publiczne z ubranymi choinkami. Wszystko razem przypomina nam, o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia.

Korzystamy więc z licznych ofert i zaopatrujemy nasze domowe gospodarstwo w artykuły, z których powstaną świąteczne ciasta i smaczne dania wigilijne, jak i potrawy świąteczne.
W naszym kraju mamy wiele dań, które są symbolem Wigilii i Świąt Bożonarodzeniowych. I zawsze muszą się one znaleźć na świątecznym stole.

Według naszej polskiej tradycji podstawą na stole wigilijnym jest karp. Polacy uwielbiają smak smażonego karpia mimo, że mięso obfituje w dużą ilość niebezpiecznych ości. I czasem pałaszowanie karpia może skończyć się interwencją lekarską. Lecz kogo by to przerażało, gdy trwa Wigilia. A karp na wigilijnym stole musi królować. Określenie to nie wzięło się z niczego. Tak właśnie określany był karp przez wiele wieków, jako ryba królewska.

Zachwyca nas smakiem tym bardziej, że zazwyczaj spożywamy go tylko jeden raz w roku podczas kolacji wigilijnej. Choć możemy spożywać karpia także w innym okresie roku, to jednak właśnie podczas kolacji wigilijnej najbardziej nam smakuje.

A szkoda, że jemy go tak rzadko, bo jest bardzo zdrowy. Poza walorami smakowymi, które posiada smażony karp, to posiada także inne liczne zalety. Oczywiście karp nie musi być tylko i wyłącznie smażony. Możemy przyrządzać go także w galarecie, w warzywach, albo możemy go piec.

Jakkolwiek go przyrządzimy, to trzeba wiedzieć, że ryba ta posiada wiele cennych dla organizmu człowieka minerałów, jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, a także sód.

Poza tym posiada cenne witaminy z grupy B. Dzięki czemu bardzo dobrze wpływa na serce i układ nerwowy człowieka. Wspomaga pracę serca, wspomaga pamięć, poprawia koncentrację. I to tylko niektóre z zalet płynące ze spożywania karpia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*