Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pyszna ryba po grecku
Pyszna ryba po grecku

Pyszna ryba po grecku

Ryba po grecku to potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Danie to można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki rybnej. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej tarta marchew, pietruszka i seler, cebula oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko jest smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu i przypraw m. in. ziela angielskiego i liścia laurowego. Po usmażeniu ryby krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach. Ryba po grecku bywa podawana w Polsce na kolację wigilijną.

Pyszna ryba po grecku

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

235

kcal

Ryba po grecku to potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Podawać zarówno na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 800 g fileta z białej ryby

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 4 marchewki

  • 1 duży korzeń pietruszki

  • 1 nieduży seler

  • 1/2 pora

  • 1 cebula

  • 1 papryka

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 100 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka ketchupu pikantnego

  • Olej do smażenia

  • Przyprawy: pieprz cytrynowy i zwykły, sól, papryka ostra i słodka, bazylia, przyprawa w płynie


Sposób przygotowania:

  • Rybę należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki i przyprawić z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym.
  • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w paseczki, paprykę w kostkę a cebulę drobno posiekać.
  • Następnie rybę obtoczyć z dwóch stron w mące pszennej i smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. U smażona przełożyć do wyższego naczynia.
  • Na patelni należy podsmażyć cebulę na złoty kolor i dołożyć wszystkie pokrojone i starte warzywa, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 20 min.
  • Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat, ketchup i przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na usmażoną wcześniej rybę.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*