Pizza Salami to włoska pizza, która składa się jak sama nazwa wskazuje z salami. A co to właściwie jest salami? Salami (po włosku Salame) wywodzi się z Włoch jest to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa wieprzowa. Można wyróżnić różne rodzaje salami: milano, spinata, napoli – od nazw regionów i miast, z których się wywodzą.
Pizza Salami
4
porcje1
godz.30
min.15
min.275
kcalPrzedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę salami do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- Na ciasto na pizzę
250 g 250 mąki pszennej
7 g 7 drożdży instant
150 ml 150 letniej wody
1/2 łyżeczki 1/2 cukru
1 łyżeczka 1 soli
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
- Pomidorowy sos do pizzy
250 ml 250 passaty pomidorowej
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
1 ząbek 1 czosnku
1 łyżeczka 1 suszonego oregano
1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru
- Dodatki do pizzy salami
150 g 150 sera mozzarella (startego)
150 g 150 salami
kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pizze
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
- Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
- Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
- Pomidorowy sos do pizzy
- Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
- Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
- Wykonanie pizzy salami
- Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym pozostawiając około 1cm brzegu.
- Starty ser mozzarella rozłóż na pizzy.
- Salami pokrój na cienkie plasterki i równo porozkładaj na pizzy.
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 200C. Włóż do piekarnika pizzę i piecz ją przez około 15 minut.
- Gotową pizzę możesz udekorować listkami bazylii.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pizza Diavola. Oryginalna i ostraPizza Pepperoni. Amerykański przepis
Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska
Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem
Pizza Margherita. Najprostsza pizza
Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi