Pizza Pepperoni. Amerykański przepis

Pizza Pepperoni. Amerykański przepis

Pizza Pepperoni- kolejna propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Pepperoni to tak naprawdę zwykłe salami, które narodziło się w Ameryce. Jest ono pikantne i składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego. Warto wiedzieć, że oryginalnie salami pochodzi z Włoch i jest to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa wieprzowa. A zatem co wchodzi w skład pizzy? Nic innego jak: sos pomidorowy, mozzarella oraz pepperoni.

Pizza Pepperoni

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę pepperoni do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szczypta soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy pepperoni
  • 1 papryczka chili

  • 100 g sera mozzarella (startego)

  • 1 cebula

  • 200 g kiełbasy pepperoni (w plastrach)

  • 1 garść czarnych oliwek


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy pepperoni
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Na tak przygotowanym spodzie równomiernie rozsyp ser mozzarella.
  • Cebulę pokrój w pióra bądź krążki i rozsyp równomiernie po pizzy.
  • Ułóż równomiernie plastry kiełbasy pepperoni. Możesz też doprawić czarnymi oliwkami.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 200C. Włóż pizzę i piecz przez 15 minut kontrolując stopień wypieczenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Pizza Pepperoni obok margherity jest najbardziej znaną pozycją w menu każdej pizzeri. Pepperoni to włoska wędlina, ostra w smaku, zbliżona nieco do salami. Oryginalne pepperoni wyrabia się z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem podrobów, a następnie suszy na wolnym powietrzu przez 6-9 miesięcy. Wędlina ta stanowi podstawowy składnik pizzy i stąd właśnie wzięła się nazwa tej pizzy. Podstawowa wersja pizzy pepperoni jest nieskomplikowana i skromna, bo oprócz sosu pomidorowego i sera zawiera jedynie plasterki pikantnego pepperoni. Dobrze będą również pasować do niej piórka cebuli, czy cienkie plasterki ostrej papryczki- to coś dla fanów ognistych smaków. Ten włoski przysmak to przepis na pyszny obiad lub kolację. Doskonale sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych lub rodziny. Pizzę tą pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło. Pizza pepperoni (kiełbasa pepperoni, ser żółty) ma kaloryczność zbliżoną (lub nieco wyższą do pizzy) z czterema seriami- około 420 kcal/ 100g.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*