Pizza Pepperoni- kolejna propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Pepperoni to tak naprawdę zwykłe salami, które narodziło się w Ameryce. Jest ono pikantne i składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego. Warto wiedzieć, że oryginalnie salami pochodzi z Włoch i jest to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa wieprzowa. A zatem co wchodzi w skład pizzy? Nic innego jak: sos pomidorowy, mozzarella oraz pepperoni.
Pizza Pepperoni obok margherity jest najbardziej znaną pozycją w menu każdej pizzeri. Pepperoni to włoska wędlina, ostra w smaku, zbliżona nieco do salami. Oryginalne pepperoni wyrabia się z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem podrobów, a następnie suszy na wolnym powietrzu przez 6-9 miesięcy. Wędlina ta stanowi podstawowy składnik pizzy i stąd właśnie wzięła się nazwa tej pizzy. Podstawowa wersja pizzy pepperoni jest nieskomplikowana i skromna, bo oprócz sosu pomidorowego i sera zawiera jedynie plasterki pikantnego pepperoni. Dobrze będą również pasować do niej piórka cebuli, czy cienkie plasterki ostrej papryczki- to coś dla fanów ognistych smaków. Ten włoski przysmak to przepis na pyszny obiad lub kolację. Doskonale sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych lub rodziny. Pizzę tą pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło. Pizza pepperoni (kiełbasa pepperoni, ser żółty) ma kaloryczność zbliżoną (lub nieco wyższą do pizzy) z czterema seriami- około 420 kcal/ 100g.