Pizza Diavola. Oryginalna i ostra

Pizza Diavola. Oryginalna i ostra

Pizza Diavola jest to pizza polecana dla osób, które lubią wyraziste smaki. Szczególnym jej składnikiem jest pikantne salami. Przygotowywana jest na cienkim cieście oczywiście nie może zabraknąć także sosu pomidorowego i mozzarelli. Pizza jest również bardziej znana i spożywana poza granicami Włoch pod inną nazwą „Pizza Pepperoni”. Przede wszystkim rozpowszechniona jest w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

Pizza Diavola

5 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

270

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę diavola do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy diavola
  • 100 g 100 cienko pokrojonego pikantnego salami (salame piccante)

  • 1 kulka 1 sera mozzarella w zalewie

  • 1 1 średnia cebula

  • 1 1 mała papryczka chili lub habanero lub jalapeno

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy diavola
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Kulkę sera mozzarella pokrój w plastry i rozłóż równomiernie na pizzy.
  • Następnie rozłóż cienko pokrojone w plastry pikantnego salami.
  • Na salami rozsyp drobno posiekaną cebulę, papryczkę
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200C. Włóż pizzę do tak rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Pizza Diavola ma charakter, jest ostra i świetnie łączy się z łagodnym smakiem pieczarek. Tworzona jest na bazie cienkiego ciasta z serem mozzarella i sosem pomidorowym. Główną rolę odgrywa tutaj pikantne salami. To odmiana włoskiej pizzy tradycyjnie polana sosem pomidorowym, serem mozzarella, pikantnym salami i ostrymi papryczkami chili. Czarne oliwki są opcjonalne i można je dodać dla dodatkowego smaku. Jest to jedna z najbardziej znanych pizz poza Włochami, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*