Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Paluszki rybne z dorsza z cytrynowym pieprzem
Paluszki rybne z dorsza z cytrynowym pieprzem

Paluszki rybne z dorsza z cytrynowym pieprzem

Jeśli zdarzyło Ci się kiedyś przeczytać etykietę ze składem produktu gotowych mrożonych paluszków rybnych, z pewnością zniechęciła Cię ilość wypełniaczy i dodatków. Sklepowe paluszki rybne wyglądają jak prawdziwe paluszki, są równiutkie i wizualnie ładne, niestety ich skład oraz zmielona ryba niewiadomego pochodzenia i gatunku pozostawiają wiele do życzenia. Bardzo łatwo możesz przygotować paluszki rybne o wiele lepsze pod względem smaku jak i jakości. Wystarczy że zaopatrzysz się w filet rybny, pokroisz go na mniejsze części, odpowiednio doprawisz, opanierujesz i usmażysz. Jest to tak proste jak przygotowanie słynnego kotleta schabowego. Takie domowe paluszki rybne są znacznie zdrowsze, nie są zmieloną papką pokrytą panierką.

Filety z dorsza smażone w panierce

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Domowe złociste paluszki rybne z dorsza smażone na patelni. Najpyszniejsze paluszki rybne z filetów rybnych.

Składniki:

  • PALUSZKI RYBNE
  • 2 płaty filetów z dorsza

  • 1 cytryna

  • sól, pieprz cytrynowy

  • olej rzepakowy do smażenia

  • PANIERKA
  • mąka

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

  • bułka tarta

  • sól i pieprz cytrynowy

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kurkumy


Sposób przygotowania:

  • Filet z dorsza pokrój na około 2 – centymetrowe odcinki. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, oprósz solą i cytrynowym pieprzem, przyprawy delikatnie wmasuj dłońmi. Tak przygotowaną rybę pozostaw na 30 minut pod przykryciem.
  • Przygotuj 3 naczynia do poszczególnych składowych panierki. Do jednego wsyp niewielką ilość mąki (wystarczą 2 – 3 łyżki mąki). W drugim rozmąć jajko z mlekiem, dopraw odrobiną soli i cytrynowym pieprzem. Do trzeciego naczynia wsyp mieszaninę bułki tartej ze słodką papryką i kurkumą, przyprawy te dodadzą jeszcze bardziej złocistego koloru panierce.
  • Na patelnię wlej niewielką ilość oleju rzepakowego i podgrzej. Kawałki dorsza panieruj kolejno w mące, jajku z mlekiem i na koniec w bułce tartej. Układaj na rozgrzanej patelni i smaż z każdej strony po około 3 – 4 minuty, do zarumienienia.
  • Usmażone paluszki rybce podawaj z plasterkami cytryny i ulubionym sosem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*