Przepis | Strona główna | Dania główne | Filety rybne smażone w panierce
Filety rybne smażone w panierce

Filety rybne smażone w panierce

Mój ulubiony sposób na przygotowanie smażonej rybki, obiad od razu smakuje jak nad polskim morzem. Świeża ryba przyprawiona pieprzem cytrynowym, dodatkowo skropiona sokiem z cytryny, opanierowania tradycyjnie w bułce tartej, usmażona na maśle klarowanym. Do tak przygotowanej białej ryby wystarczy upiec najzwyklejsze frytki oraz przygotować prostą surówkę z kapustą pekińską. Ten obiad przywołuje wspomnienia znad polskiego morza. Pamiętajmy o jedzeniu ryb 2 razy w tygodniu, są bogactwem niezastąpionych składników odżywczych. Taką smażoną rybę możemy przygotować naprawdę szybko, w poniższym przepisie nie ma nic skomplikowanego, ani niczego co mogłoby przysporzyć trudność. Postaraj się sięgnąć po świeżą rybę, która nie była wcześniej mrożona, z dobrego źródła.

Ryba smażona w panierce

Ryba smażona w panierce

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

240

kcal

Filet białej ryby smażony w złocistej panierce. Ryba skropiona sokiem z cytryny i przyprawiona cytrynowym pieprzem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 filety rybne (dorsz, mintaj, halibut)

  • sól

  • pieprz cytrynowy

  • 1 1 jajko

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 1 1 cytryna

  • masło klarowane do smażenia (lub ewentualnie olej)


Sposób przygotowania:

  • Filety rybne osusz ręcznikiem papierowym. Do ryby smażonej w panierce najlepiej sprawdzają się ryby o białym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy halibut.
  • Rybę skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, natrzyj solą oraz cytrynowym pieprzem.
  • Każdy filet chwilę przed planowanym smażeniem opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż filety na złocisto, z każdej strony po 3-4 minuty, w zależności od grubości płatów.
  • Usmażone odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z plasterkami cytryny, która jest niezastąpionym dodatkiem do ryby.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*