Czym jest chleb drwala? Najogólniej ujmując jest to wieloziarnisty chleb z dodatkiem nasion. Najczęściej są to pestki dyni, słonecznik i siemię lniane. Jest to jeden z najbardziej lubianych gatunków chleba na naszym stole. Polecany zwłaszcza na ciepło z rozpuszczającym się na nim masełku.
Chleb wieloziarnisty drwala
4
porcje1
godz.30
min.35
min.300
kcalPrzedstawiamy sprawdzony domowy przepis na chleb wieloziarnisty drwala. Lekki i sycący chleb do wykonania w domu. Prosty przepis na chleb.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
250 g 250 mąki pszennej typ 750
150 g 150 mąki żytniej typ 720
100 g 100 mąki żytniej razowej typ 2000
7 g 7 suszonych drożdży
15 g 15 zakwasu chlebowego żytniego w proszku. My używamy zakwas Dr.Oetcer
1 łyżeczka 1 soli
1 łyżka 1 oleju roślinnego
280 ml 280 letniej wody
1 garść 1 słonecznika łuskanego
1 garść 1 siemienia lnianego
1 garść 1 posiekanych pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Rozpuść w szklance w 150 ml wody letniej (około 30C) – nie za gorącej bo można zabić drożdże i nie za zimnej aby wystartowały. Wymieszaj i poczekaj 5 minut.
- Mąkę pszenną, mąkę żytnią i mąkę żytnią razową wsyp do miski. Dodaj do miski łyżeczkę soli, łyżkę oleju roślinnego i zakwas. Dodaj też słonecznik, siemię lniane, pestki dyni. Dokładnie wymieszaj.
- Zrób wgłębienie w mące na środku miski i dolej rozczyn drożdży mieszając i wyrabiając ciasto.
- Wyrabiaj ciasto dodając powoli wodę w odpowiedniej ilości aż powstanie ciasto o aksamitnej konsystencji. Jeśli przypadkowo dolano za dużo wody i ciasto jest kleiste, dodaj mąki pszennej typ 750 w niewielkiej ilości. Zazwyczaj wyrabianie ciasta trwa 10-15 minut.
- Po wyrobieniu ciasta pozostaw go pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30min do delikatnego wyrośnięcia.
- Uformuj ciasto i przełóż je do formy. Jeśli chcesz wypiekać w keksówce to uformuj odpowiedni wałek i przełóż do keksówki. Jak na blasze to uformuj bochenek i wyłóż na blasze na papierze do pieczenia. Jeśli w formie żaroodpornej to umieść już na tym etapie. Chodzi o to, aby nie ruszać ciasta po wyrośnięciu wkładając do piekarnika.
- Ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (około 60 minut).
- Spryskaj ciasto po wierzchu wodą. i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225C do wypiekania na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 185C i wypiekaj dalej przez 30 minut.
- Gotowy chleb wyciągnij z piekarnika oraz z formy (jeśli to oczywiście możliwe) i pozostaw do wystygnięcia na drewnianej desce albo szmatce (aby nie pociło się od spodu).
Uwagi:
- Świetnym dodatkiem do chleba zawsze jest słonecznik, drobno posiekane pestki dyni czy też siemię lniane. Ja zawsze dodaję do chleba, choć nie wspomniałem w przepisie.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidoramiChleb wiejski na zakwasie żytnim
Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką
Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie