Przepis | Strona główna | Pieczywo | Chleb wieloziarnisty drwala
Chleb wieloziarnisty drwala

Chleb wieloziarnisty drwala

Czym jest chleb drwala? Najogólniej ujmując jest to wieloziarnisty chleb z dodatkiem nasion. Najczęściej są to pestki dyni, słonecznik i siemię lniane. Jest to jeden z najbardziej lubianych gatunków chleba na naszym stole. Polecany zwłaszcza na ciepło z rozpuszczającym się na nim masełku.

Chleb wieloziarnisty drwala

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ChlebKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

300

kcal

Przedstawiamy sprawdzony domowy przepis na chleb wieloziarnisty drwala. Lekki i sycący chleb do wykonania w domu. Prosty przepis na chleb.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 750

  • 150 g mąki żytniej typ 720

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000

  • 7 g suszonych drożdży

  • 15 g zakwasu chlebowego żytniego w proszku. My używamy zakwas Dr.Oetcer

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 280 ml letniej wody

  • 1 garść słonecznika łuskanego

  • 1 garść siemienia lnianego

  • 1 garść posiekanych pestek dyni


Sposób przygotowania:

  • Rozpuść w szklance w 150 ml wody letniej (około 30C) – nie za gorącej bo można zabić drożdże i nie za zimnej aby wystartowały. Wymieszaj i poczekaj 5 minut.
  • Mąkę pszenną, mąkę żytnią i mąkę żytnią razową wsyp do miski. Dodaj do miski łyżeczkę soli, łyżkę oleju roślinnego i zakwas. Dodaj też słonecznik, siemię lniane, pestki dyni. Dokładnie wymieszaj.
  • Zrób wgłębienie w mące na środku miski i dolej rozczyn drożdży mieszając i wyrabiając ciasto.
  • Wyrabiaj ciasto dodając powoli wodę w odpowiedniej ilości aż powstanie ciasto o aksamitnej konsystencji. Jeśli przypadkowo dolano za dużo wody i ciasto jest kleiste, dodaj mąki pszennej typ 750 w niewielkiej ilości. Zazwyczaj wyrabianie ciasta trwa 10-15 minut.
  • Po wyrobieniu ciasta pozostaw go pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30min do delikatnego wyrośnięcia.
  • Uformuj ciasto i przełóż je do formy. Jeśli chcesz wypiekać w keksówce to uformuj odpowiedni wałek i przełóż do keksówki. Jak na blasze to uformuj bochenek i wyłóż na blasze na papierze do pieczenia. Jeśli w formie żaroodpornej to umieść już na tym etapie. Chodzi o to, aby nie ruszać ciasta po wyrośnięciu wkładając do piekarnika.
  • Ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (około 60 minut).
  • Spryskaj ciasto po wierzchu wodą. i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225C do wypiekania na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 185C i wypiekaj dalej przez 30 minut.
  • Gotowy chleb wyciągnij z piekarnika oraz z formy (jeśli to oczywiście możliwe) i pozostaw do wystygnięcia na drewnianej desce albo szmatce (aby nie pociło się od spodu).

Uwagi:

  • Świetnym dodatkiem do chleba zawsze jest słonecznik, drobno posiekane pestki dyni czy też siemię lniane. Ja zawsze dodaję do chleba, choć nie wspomniałem w przepisie.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*