Jest to pizza, która zdecydowanie cieszy się małą popularnością w Polsce, ale za to uwielbiana jest przez Włochów. Skąd pomysł na nazwę? Nazwa tej pizzy wzięła się z tego, że w swoim składzie posiada sos biały, a nie jak w większości sos pomidorowy. Wariantów białego sosu jest kilka można przyrządzić sos beszamelowy lub śmietanowy, najczęściej jest on jednak przygotowywany na bazie mleka. Reszta dodatków jest już zależna od gustu osoby jedzącej.
Pizza Bianca – uwielbiana we Włoszech, w Polsce mało popularna. Jej nazwa oznacza białą pizzę. Zamiast sosu pomidorowego, jak zazwyczaj, w przypadku tej pizzy sos ma biały kolor. Jest on przygotowywany najczęściej na bazie mleka. Wśród jego składników nie ma pomidorów. W Rzymie tą samą nazwą określa się zapieczony chleb z dodatkiem oliwy i soli. Według niektórych przepisów powinno dodawać się do niej liście rozmarynu. Przygotowuje się również z dodatkiem sosu beszamelowego. Jego podstawą jest masło, mąka i mleko lub rosół.