Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Bianca. Biała pizza
Pizza Bianca. Biała pizza

Pizza Bianca. Biała pizza

Jest to pizza, która zdecydowanie cieszy się małą popularnością w Polsce, ale za to uwielbiana jest przez Włochów. Skąd pomysł na nazwę? Nazwa tej pizzy wzięła się z tego, że w swoim składzie posiada sos biały, a nie jak w większości sos pomidorowy. Wariantów białego sosu jest kilka można przyrządzić sos beszamelowy lub śmietanowy, najczęściej jest on jednak przygotowywany na bazie mleka. Reszta dodatków jest już zależna od gustu osoby jedzącej.

Pizza Bianca

5 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę bianca do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Sos śmietankowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki 2 oliwy z oliwek

  • 1 1 średnia cebula

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 200 ml 200 śmietanki kremowej 30% lub 36%

  • 1 łyżka 1 posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka 1 posiekanego oregano

  • 1 łyżka 1 posiekanego tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • Dodatki do pizzy bianca
  • 1 1 średnia cebula pokrojona w pióra bądź krążki,

  • 100 g 100 szynki (parmeńskiej bądź konserwowej)

  • 100 g 100 boczku gotowanego pokrojonego w cienkie plastry

  • 2 2 ogórki konserwowe pokrojone w plastry

  • 150 g 150 sera mozzarella (startego)

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Wykonanie sosu śmietankowego
  • Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. następnie na oliwie zeszklić.
  • Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać pozostałe zioła i przyprawy.
  • Wykonanie pizzy bianca
  • Na blasze do pieczenia położyć papier do pieczenia. Z przygotowanego ciasta wyrobić placek o odpowiedniej grubości (2-3mm) i wybranym kształcie.
  • Ciasto wysmarować przygotowanym sosem okrężnymi ruchami zostawiając ok. 1cm brzeg nieposmarowany.
  • Placek posypujemy serem mozzarella (startym) i rozkładamy równomiernie pozostałe składniki.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 200C i wkładamy pizzę. Pieczemy około 15 minut od czasu do czasu kontrolując stopień zarumienienia pizzy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Pizza Bianca – uwielbiana we Włoszech, w Polsce mało popularna. Jej nazwa oznacza białą pizzę. Zamiast sosu pomidorowego, jak zazwyczaj, w przypadku tej pizzy sos ma biały kolor. Jest on przygotowywany najczęściej na bazie mleka. Wśród jego składników nie ma pomidorów. W Rzymie tą samą nazwą określa się zapieczony chleb z dodatkiem oliwy i soli. Według niektórych przepisów powinno dodawać się do niej liście rozmarynu. Przygotowuje się również z dodatkiem sosu beszamelowego. Jego podstawą jest masło, mąka i mleko lub rosół.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*