Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tarta kakaowa ze śliwkami i budyniową pianką
Tarta kakaowa ze śliwkami i budyniową pianką

Tarta kakaowa ze śliwkami i budyniową pianką

Tarta na kruchym kakaowym spodzie z niepowtarzalną budyniowo – bezową pianką i zatopionymi w niej cząstkami śliwek węgierek. Wypiek kojarzący się z późnym latem i wczesną jesienią, smaczne co nieco na późne popołudnia w promieniach zachodzącego słońca. Tarta jest dość słodka ale zarazem wciągająca, idealna w parze z gorzkim espresso.

Tarta czekośliwka z bezową pianą z białek

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Ławe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

310

kcal

Tarta czekośliwka. Kakaowy kruchy spód, bezowo – budyniowa pianka a w niej zatopione cząstki śliwek węgierek.

Składniki:

  • KAKAOWY KRUCHY SPÓD
  • 300 g mąki pszennej

  • 250 g masła schłodzonego, twardego

  • 50 g cukru pudru

  • 2 łyżki chłodnej wody

  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao

  • BUDYNIOWA PIANKA
  • 5 białek

  • 1 szczypta soli

  • 250 g drobnego cukru do wypieków

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

  • 70 ml oleju rzepakowego

  • PONADTO
  • 700 g dojrzałych śliwek węgierek

  • 50 g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  • KRUCHY SPÓD
  • Zimne masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zagnieć dłońmi wraz z mąką, cukrem pudrem, kakao i odrobiną zimnej wody. Ciastem wyłóż formę spód oraz boki formy do tarty, podziurkuj widelcem lub wykałaczką, Wstaw do lodówki na 40 minut do zastygnięcia kruchego ciasta.
  • BUDYNIOWA PIANA
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce cukier, ubijaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa będzie już pozbawiona kryształków cukru, a co za tym idzie sztywna, przypominająca lśniącą bezę, w dwóch turach dodaj budynie oraz olej rzepakowy połączony z olejkiem waniliowym – na tym etapie miksuj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia.
  • Gdy masa będzie już pozbawiona kryształków cukru, a co za tym idzie sztywna, przypominająca lśniącą bezę, w dwóch turach dodaj budynie oraz olej rzepakowy połączony z olejkiem waniliowym – na tym etapie miksuj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia. Bezowo – budyniowa pianka powinna pozostać puszysta. Piankę wyłóż na schłodzony kakaowy spód.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i wydrąż pestki. Cząstki śliwek wyłóż na budyniową piankę skórką w dół, a miąższem w górę – dzięki temu ciasto nie “przemoknie”. Na wierzch wysyp migdałowe płatki.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 60 minut. Po upieczeniu odstaw tartę do wystudzenia i stężenia.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Wygląda przepysznie. Jeszcze bezowa pianka jako spód to świetny pomysł według mnie. Napewno spróbuję sama i dziękuje za przepis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image