Tarta na kruchym kakaowym spodzie z niepowtarzalną budyniowo – bezową pianką i zatopionymi w niej cząstkami śliwek węgierek. Wypiek kojarzący się z późnym latem i wczesną jesienią, smaczne co nieco na późne popołudnia w promieniach zachodzącego słońca. Tarta jest dość słodka ale zarazem wciągająca, idealna w parze z gorzkim espresso.
Tarta czekośliwka z bezową pianą z białek
12
porcji30
min.1
godz.310
kcalTarta czekośliwka. Kakaowy kruchy spód, bezowo – budyniowa pianka a w niej zatopione cząstki śliwek węgierek.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KAKAOWY KRUCHY SPÓD
300 g 300 mąki pszennej
250 g 250 masła schłodzonego, twardego
50 g 50 cukru pudru
2 łyżki 2 chłodnej wody
3 czubate łyżki 3 ciemnego kakao
- BUDYNIOWA PIANKA
5 5 białek
1 szczypta 1 soli
250 g 250 drobnego cukru do wypieków
2 opakowania 2 budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki 1/2 olejku waniliowego
70 ml 70 oleju rzepakowego
- PONADTO
700 g 700 dojrzałych śliwek węgierek
50 g 50 migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- KRUCHY SPÓD
- Zimne masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zagnieć dłońmi wraz z mąką, cukrem pudrem, kakao i odrobiną zimnej wody. Ciastem wyłóż formę spód oraz boki formy do tarty, podziurkuj widelcem lub wykałaczką, Wstaw do lodówki na 40 minut do zastygnięcia kruchego ciasta.
- BUDYNIOWA PIANA
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce cukier, ubijaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa będzie już pozbawiona kryształków cukru, a co za tym idzie sztywna, przypominająca lśniącą bezę, w dwóch turach dodaj budynie oraz olej rzepakowy połączony z olejkiem waniliowym – na tym etapie miksuj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia.
- Gdy masa będzie już pozbawiona kryształków cukru, a co za tym idzie sztywna, przypominająca lśniącą bezę, w dwóch turach dodaj budynie oraz olej rzepakowy połączony z olejkiem waniliowym – na tym etapie miksuj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia. Bezowo – budyniowa pianka powinna pozostać puszysta. Piankę wyłóż na schłodzony kakaowy spód.
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i wydrąż pestki. Cząstki śliwek wyłóż na budyniową piankę skórką w dół, a miąższem w górę – dzięki temu ciasto nie “przemoknie”. Na wierzch wysyp migdałowe płatki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 60 minut. Po upieczeniu odstaw tartę do wystudzenia i stężenia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i beząSzybka tarta mięsno-warzywna
Matschbrötchen – niemiecka bułeczka z cukrową pianką
Tarta z karmelizowaną cebulą i chorizo
Biszkopt z truskawkową pianką
Ciepłe lody z porzeczkową pianką
Wygląda przepysznie. Jeszcze bezowa pianka jako spód to świetny pomysł według mnie. Napewno spróbuję sama i dziękuje za przepis