Strona główna » Chleb. Aby była piękna skórka i doskonały miękisz
Chleb. Aby była piękna skórka i doskonały miękisz

Chleb. Aby była piękna skórka i doskonały miękisz

Piekąc domowy chleb, chcemy aby miał swoje idealne walory smakowe jak i pięknie wyglądał. Należy więc wiedzieć, że od konsystencji ciasta zależy wybór kształtu, jaki będzie miał nasz chleb, czy będzie to kształt keksu, czy okrągły bochenek.

Ciasto bardziej miękkie i rzadsze pieczemy w formie keksowej, natomiast twarde możemy uformować w okrągły bochenek i po prostu ułożyć na blasze. Warto wiedzieć, że w formie keksowej (o wymiarach 30 x 11 cm) możemy piec chleby o wadze 500 lub 750 g.

W obiegu są dostępne formy do pieczenia chleba w rozmaitych kształtach oraz rozmiarach. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy. Spód formy można posypać pestkami słonecznika, ziarenkami sezamu lub płatkami owsianymi. Dzięki temu nasz bochenek będzie miał atrakcyjną oraz pyszną skórkę.

Po umieszczeniu ciasta w formie należy pozostawić je jeszcze na jakiś czas w ciepłym miejscu, ewentualnie odstawić do dalszego wyrośnięcia. Należy pamiętać o tym, że twarde rodzaje ciasta po wyrobieniu wymagają ponownego zagniatania dłońmi co sprawi, że ich miękisz po upieczeniu będzie pulchny.

Szukasz prostego przepisu na domowy chleb?

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*