Chrupiąca Focaccia

Chrupiąca Focaccia

Focaccia jest to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które jest podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego, samo ciasto. W każdym regionie Włoch ma swoje odmiany. Może być z ciasta suchego polanego oliwą , z solą i ziołami lub pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Focaccia podawana jest jako przystawka oraz jako dodatek do innych potraw, zazwyczaj spożywana na ciepło. Może być przyrządzana także na śniadania lub w formie zwykłej kanapki z dowolnym nadzieniem m. in. z serem, szynką, kiełbasą czy pomidorami. Focaccia jest chrupiąca i pyszna.

Chrupiąca Focaccia

4.8 z 13 głosów
Autor: Przepis czytelnika, Danie: FocacciaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

225

kcal

Szukasz pysznej, chrupiącej a jednocześnie sycącej przekąski? Wypróbuj koniecznie włoską Focaccię w swoim domu jako alternatywę pieczywa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży

  • 150 ml ciepłej wody

  • 250 g mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • oliwa z oliwek

  • 1 garść zielonych oliwek

  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

  • rozmaryn

  • tymianek

  • oregano


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy rozdrobnić drożdże do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.
  • Następnie należy przesiać mąkę do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodać drożdże z resztą ciepłej wody i wszystko wymieszać w misce, tak aby powstała kula. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać przez 15 minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Na blacie wysmarowanym oliwą wyłożyć ciasto i rozwałkować je na placek na ok. 30 cm. a następnie wyłożyć rozwałkowane ciasto, przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Piekarnik nagrzać do 220C.
  • Na koniec ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki i wymieszać z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut na złoty kolor. Focaccię podawać skropioną oliwą.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*