Ciasto z pralinkami Ferrero Rocher

Ciasto z pralinkami Ferrero Rocher

Ferrero Rocher to ciasto inspirowane czekoladkami Ferrero Roche. Pralinki są bardzo czekoladowe z kawałkami orzechów zamkniętym w aksamitnym nadzieniu. Uwielbiane przez wielu Polaków. Niestety cena jest dość wysoka, dlatego postanowiłam spróbować zrobić ciasto zbliżone do smaku tych czekoladek.

Ciasto bez pieczenia inspirowane czekoladkami Ferrero Rocher

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

350

kcal

Ciasto bez pieczenia z pralinkami Ferrero Rocher. Mocno czekoladowe ciasto z gorzką i mleczną czekoladą, orzeszkami i krakersami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g 400 maślanych herbatników

  • 150 g 150 margaryny Kasia

  • 300 g 300 gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao

  • 250 g 250 mlecznej czekolady

  • 700 ml 700 śmietanki kremówki 30 %

  • 150 g 150 orzeszków ziemnych niesolonych

  • 150 g 150 krakersów

  • 10 10 pralinek Ferrero Rocher

Sposób przygotowania:

  • Herbatniki rozgniatamy, tak aby otrzymać okruszki (przypominające bułkę tartą). Wstawiamy patelnię na mały ogień i rozpuszczamy w niej margarynę. Po wystygnięciu, mieszamy tłuszcz z wcześniej pokruszonymi herbatnikami. Całość przesypujemy do foremki o wymiarach 25 x 35 centymetrów i ugniatamy, aby powstał nam równy spód ciasta. Umieszczamy w lodówce.
  • Rondelek ustawiamy na najmniejszy palnik i wlewamy do niego 350 ml śmietanki oraz tabliczkę (300 g) gorzkiej czekolady połamaną na mniejsze kostki. Mieszamy do momentu utworzenia gęstej masy, a następnie wsypujemy pokruszone krakersy. Po ostygnięciu, zalewamy masą spód ciasta i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę.
  • Powtarzamy ten sam proces tworzenia masy co wyżej, czyli podgrzewamy pozostałe 350 ml śmietanki kremówki tym razem z 250 g czekolady mlecznej. Dodajemy pokruszone orzechy ziemne z rozgniecionymi 4 sztukami czekoladek Ferrero Roche. Masę studzimy i wylewamy jako kolejną warstwę ciasta.
  • Na samym końcu dekorujemy górę ciasta pozostałymi czekoladkami – najlepiej każdą pralinkę rozkroić na 4 ćwiartki. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce minimum 2 godziny.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*