Przepis | Strona główna | Dania główne | Chrupiące ćwiartki kurczaka z piekarnika
Chrupiące ćwiartki kurczaka z piekarnika

Chrupiące ćwiartki kurczaka z piekarnika

Ćwiartki kurczaka najpierw podsmażone na mocno rozgrzanej patelni dla zamknięcia soków, następnie pieczone w piekarniku. Po upieczeniu mięso jest soczyste, a złocista skórka chrupiąca i przyjemnie przypieczona.

Kurczak z wolnego wybiegu z niewielkiej przydomowej hodowli, gdzie kurki żyją długo i szczęśliwie. Karmione ekologiczną paszą, beztrosko spacerujące trawie, nie wszystkie kury mają taki żywot. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak słabej jakości potrafi być kupowane w przeciętnym sklepie mięso. Najpierw zwierzęta za życia są faszerowane za życia produktami przyspieszającymi ich wzrost i zwiększającymi masę w jak najkrótszym okresie czasu. Później trafiają na rzęź, kolejno są porcjowane i nastrzykiwane wypełniaczami. Wydawać by się mogło, że kupując surowe mięso dostajemy nieprzetworzony jeszcze w żaden sposób produkt, że pierś kurczaka to nie to samo co parówki wytwarzane z resztek. Nic bardziej mylnego. Wiele chorób dotyczących nas szczególnie tych związanych z zaburzeniami hormonalnymi, ma swój początek w na pozór wartościowej diecie.

Chrupiące ćwiartki kurczaka pieczone w piekarniku

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Kurczak z wolnego wybiegu pieczony w piekarniku, z chrupiącą rumianą skórką. Frytki ze słodkich ziemniaków batatów.

Składniki:

  • KURCZAK PIECZONY
  • 2 ćwiartki kurczaka z wolnego wybiegu

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku BIO, drobne

  • 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka

  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach

  • sól morska

  • 200 ml chłodnej wody

  • FRYTKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW
  • 2 bataty słodkie ziemniaki

  • olej roślinny

  • sól morska, grubo mielony pieprz, tymianek


Sposób przygotowania:

  • ĆWIARTKI KURCZAKA
  • Ćwiartki kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wierzchnią skórkę ponacinaj lekko nożem, dla lepszego przeniknięcia przypraw do środka mięsa.
  • Do miseczki wlej olej rzepakowy. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawę do kurczaka i ziarenka pieprzu. Rozmieszaj marynatę i natrzyj nią ćwiartki. Odstaw na 30 minut, do wchłonięcia.
  • Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku tłuszczu. Na rozgrzanej patelni ułóż ćwiartki kurczaka i obsmaż je kilka minut z każdej strony na rumiany, złocisty kolor.
  • Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego układając skórką do góry, podlej zimną wodą. Wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni (grzanie góra, dół), piecz 40 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia, kurczaka oprósz solą po skórce. Sól sprawi że skórka zapiecze się na chrupiąco.
  • FRYTKI Z BATATÓW
  • Słodkie ziemniaki pokrój w długie słupki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając po całej powierzchni.
  • Skrop olejem roślinnym, oprósz solą morską, grubo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut, możesz wstawić je do piekarnika razem z kurczakiem w połowie czasu jego pieczenia.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*