Przepis | Strona główna | Dania główne | Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym
Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym

Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym

Wyjątkowa odsłona tradycyjnego kurczaka. Kurczak smażony na patelni, duszony w cytrusowym sosie z cukrem trzcinowym. Soczyste kawałki mięsa i niepowtarzalny smak, urozmaicają danie.

Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym

Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym

5 z 19 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

270

kcal

Kurczak smażony w sosie z sokiem z cytryny z cukrem trzcinowym. Udekorowany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 600 g 600 fileta z piersi kurczaka

  • 1 1 cytryna ekologiczna

  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki 2 oliwy

  • 1 łyżeczka 1 mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka 1 cukru trzcinowego

  • 1 1 kostka rosołowa ekologiczna

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mięso kurczaka oczyść z żyłek i pokrój w mniejsze około 2 – cm kawałki. Podsmaż na rozgrzanym oleju do rumianego koloru, z każdej strony.
  • W osobnej miseczce wymieszaj skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy. Całość wlej w do smażącego się mięsa.
  • Następnie kostkę rosołową rozpuść w szklance gorącej wody. I także dolej na patelnię.
  • Wszystko wymieszaj dokładnie by sos otoczył kawałki kurczaka. Podsmażaj 5 minut, do zgęstnienia sosu. Pod sam koniec dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udekoruj natką pietruszki.

Uwagi:

  • Przepis w oryginale pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. nowa odsłona kurczaka godna uwagi

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*