Wyjątkowa odsłona tradycyjnego kurczaka. Kurczak smażony na patelni, duszony w cytrusowym sosie z cukrem trzcinowym. Soczyste kawałki mięsa i niepowtarzalny smak, urozmaicają danie.
Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Smażenie
20
min.Kalorie
270
kcalKurczak smażony w sosie z sokiem z cytryny z cukrem trzcinowym. Udekorowany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
600 g fileta z piersi kurczaka
1 cytryna ekologiczna
garść świeżo posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 kostka rosołowa ekologiczna
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso kurczaka oczyść z żyłek i pokrój w mniejsze około 2 – cm kawałki. Podsmaż na rozgrzanym oleju do rumianego koloru, z każdej strony.
- W osobnej miseczce wymieszaj skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy. Całość wlej w do smażącego się mięsa.
- Następnie kostkę rosołową rozpuść w szklance gorącej wody. I także dolej na patelnię.
- Wszystko wymieszaj dokładnie by sos otoczył kawałki kurczaka. Podsmażaj 5 minut, do zgęstnienia sosu. Pod sam koniec dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udekoruj natką pietruszki.
Uwagi:
- Przepis w oryginale pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.
nowa odsłona kurczaka godna uwagi