Przepis | Strona główna | Dania główne | Polędwiczki z kurczaka w czipsach i musztardzie
Polędwiczki z kurczaka w czipsach i musztardzie

Polędwiczki z kurczaka w czipsach i musztardzie

Polędwiczki z kurczaka w panierce z czipsów. Czy już samo to nie sprawia, że chcesz tego spróbować? Do tego przepyszny sos musztardowy i już masz świetny pomysł na obiad albo przekąskę na przyjęcie ze znajomymi.

Twoje dzieci to pokochają, nawet największy niejadek będzie zajadał się tymi czipsowymi polędwiczkami. Uwierz nam, nie sposób się im oprzeć. Przepis przywieziony prosto z USA, bo cóż może być bardziej amerykańskiego od kurczaka i czipsów?

Polędwiczki z kurczaka w czipsach i musztardzie

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

270

kcal

Pyszne polędwiczki z kurczaka panierowane w pokruszonych czipsach. Brzmi wspaniale! Nawet największy niejadek zje ze smakiem

Składniki:

  • 600 g polędwiczek z kurczaka

  • 2 szklanki drobno pokruszonych czipsów. Najlepsze są solone, lecz wybierz swoje ulubione

  • 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka rozmiar M

  • 6 łyżek amerykańskiej musztardy

  • 4 łyżki majonezu

  • 1/2 łyżeczki bazylii

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz do przyprawiania

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj polędwiczki. Oczyść je z żyłek i tłuszczu, umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Do jednej miseczki wsyp mąkę. Do drugiej wbij jajka, roztrzep je i dodaj szczyptę soli i pieprzu. Do trzeciej wsyp pokruszone czipsy.
  • Polędwiczki obtocz w pierwszej kolejności w mące, następnie w jajku a na końcu w pokruszonych czipsach.
  • Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je delikatnie olejem. Następnie do naczynia włóż panierowane polędwiczki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz tam polędwiczki przez 40 minut (Możesz również usmażyć polędwiczki na patelni z rozgrzanym olejem).
  • Gdy kurczaki będą w piekarniku przygotuj sos. W tym celu musztardę połącz z majonezem. Dodaj bazylię i oregano. przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • SPOSÓB PODAWANIA
  • Upieczonego kurczaka rozłóż na talerzykach. Polędwiczki można polać delikatnie przygotowanym sosem musztardowym bądź też podać sos musztardowy oddzielnie.
  • Polędwiczki można podawać bez niczego, do przegryzania, lub też z frytkami. Najlepiej grubymi na styl amerykański bądź też z pieczonymi ziemniaczkami albo talarkami.

5 komentarzy

  1. pieczarka1

    istny sztos!

  2. Frytkizziemniaka

    Jak są chipsy to wchodzę w to

  3. Tak dobre że dzieciom się uszy trzęsły, jak jadły : D

  4. marcopolo

    Kurczak z chipsami wymiata, wyszło pysznie

  5. To mistrzostwo świata!!! jutro gotuję!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*